Diari La Veu del País Valencià
Puig i Ribó exigeixen hui el compromís de Foment amb el Corredor Mediterrani

RedactaVeu / València.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i l’alcalde de València, Joan Ribó, mantindran aquest dimecres, a València, una reunió amb el nou ministre de Foment, Íñigo de la Serna, a qui li exigiran un compromís amb el Corredor Mediterrani perquè el País Valencià “s’està jugant inversions molt importants”, segons ha remarcat el cap del Consell. Ribó, per la seua banda, reivindicarà el túnel passant perquè la ciutat “no vol tornar a ser el semàfor ferroviari d’Europa”.

Concretament, la visita del ministre de Foment a València consistirà en un recorregut amb tren pel tram Sagunt-València perquè puga comprovar de primera mà l’estat de les obres del Corredor per la zona. “Ens estem jugant inversions molt importants perquè hi ha una exigència lògica de les empreses que hem d’atendre”, ha sostingut.

Ha criticat que la manca d’aquesta infraestructura “castiga” l’economia valenciana, per la qual cosa, ha dit, cal dirigir la mirada cap a Brussel·les i Madrid per reivindicar-la, especialment cap a la capital espanyola, perquè a Europa “són més comprensius”, ha admès el cap del Consell.

Així mateix, ha demanat al Govern espanyol que canvie “la seua actitud” i done “suport real al Corredor” o “almenys que complisca ja amb el que està previst per al 2018 perquè almenys la primera fase del tercer carril puga funcionar”, encara que ha remarcat que aquesta és una solució “provisional” amb la qual “no es conformen”.

Joan Ribó ha insistit que parlar del Corredor a València és “transcendental” per al futur de la ciutat i de tot el País Valencià. “No estem parlant solament del futur a curt i mig termini, sinó de l’esdevenir de les pròximes generacions”, ha advertit Ribó per subratllar que la connexió per ferrocarril de tot l’arc mediterrani és “vital” per a la competitivitat empresarial i la creació d’ocupació “estable i de qualitat”.

“El que ara tenim molt clar tant en l’Ajuntament de València com en la Generalitat Valenciana sembla que el Govern no ho té. Ens han intentat vendre el tercer carril com a solució, però no ens conformem amb ell perquè, a més de no satisfer les necessitats de tràfic de mercaderies, ha provocat el col·lapse en el trànsit de passatgers entre València, Castelló i Barcelona”, ha criticat el primer edil.

Ha lamentat que ja s’ha anunciat “un rescat” de 5.700 milions d’euros per a les autopistes radials de Madrid, a pesar que “no porten a cap lloc”, i el Corredor sembla que no siga una prioritat. “El Corredor representa l’interès general enfront de casos com els de les autopistes radials madrilenyes, que obeeixen a interessos particulars amb un tuf centrípet”, ha reprovat.

Ribó també ha reivindicat la necessitat del túnel passant a la ciutat de València com a “única solució” per evitar el col·lapse, ja que ha alertat que actualment es compta únicament amb el túnel de Serradora i per ací hauran de circular tots els trens de mercaderies, Euromed, trens de Rodalies i el futur AVE a Castelló.

A més, ha recordat que aquesta actuació estava contemplada en el conveni signat en 2003 per part del Ministeri de Foment, la Generalitat i l’Ajuntament de València. “A Madrid estan acabant el tercer túnel passant de la ciutat, a Barcelona van a inaugurar el segon, el de la Sagrera amb ample Europeu, i a València encara estem esperant poder tenir un projecte viable. Seguim esperant, sense projecte definitiu ni partida pressupostària”, ha criticat.

Fermed: ‘Irrenunciable’

Per la seua banda, el president de Fermed ha exigit al Govern que en 2018 es concloguen les accions que ja estan planificades i, en molts casos, adjudicades i licitades. Així, ha instat a concloure, l’any 2018, l’adequació de l’ample internacional mitjançant el tercer carril de la línia convencional existent des de Castellbisbal fins a Cartagena, a resoldre el coll d’ampolla entre Tarragona i Vandellós, connectant les terminals i ports i desdoblegant la línia entre València i la Font de la Figuera.

Així mateix, ha demanat la finalització per a aquest any de l’ample internacional en la línia actual Murcia-Águilas i la nova línia d’ample internacional Murcia-Almeria.

També ha reclamat l’estudi constructiu de la línia d’alta velocitat entre Tarragona i València −també del túnel passant− amb l’objectiu que estiga operativa en 2025; de la línia convencional Montfort i Murcia, la que connecta Lorca i Granada per la vall d’Almanzora, i de la línia per la costa d’Almeria, Màlaga-Algeciras.

Comparteix

Icona de pantalla completa