Diari La Veu del País Valencià
Comencen a substituir-se les plaques amb noms franquistes a Alacant
RedactaVeu / Alacant

L’Ajuntament d’Alacant, a través de les regidories de Memòria Històrica i Democràtica i d’Estadística, ha fet efectiu el primer canvi de nom d’un carrer franquista a Alacant, el dedicat al falangista Adolfo Muñoz Alonso, que a partir d’ara s’anomenarà de ‘Les 27 Constituents’. Aquesta és la primera substitució de nomenclatura del procés de democratització dels vials d’aquesta ciutat que, al llarg dels pròxims mesos, renovarà la denominació d’un total de 46 carrers en aplicació de la Llei de Memòria Històrica.

L’acte formal de retirada de les antigues plaques s’ha celebrat aquest dimarts i ha comptat amb la participació dels regidors de Memòria Històrica i Democràtica, María José Espuch; d’Estadística, Daniel Simón, i d’Ocupació, Sonia Tirado. També ha intervingut Cita Reig Cruañes, filla d’Asunción Cruañes, una de les persones a les quals es dedica aquest carrer.

>

Vídeo homenatge a Asunción Cruañes. Vídeo: Olivavá Producciones.

L’edil de Memòria Històrica i Democràtica ha recordat en la seua intervenció la importància d’aquest primer canvi, amb el qual s’inicia “un procés imparable que fa d’Alacant una ciutat més democràtica”. “Hui canviem el primer carrer, llevem un feixista per honrar a aquestes 27 dones que ens representen a totes les altres, 27 dones diputades i senadores que pel seu treball parlamentari en la legislatura constituent en 1977, van ser protagonistes del canvi polític cap a la democràcia a Espanya”.

Foto: Ajuntament d’Alacant.

Per la seua banda, el regidor d’Estadística, Daniel Simón, ha volgut donar “l’enhorabona a tot l’equip de Memòria Històrica, perquè ens han obligat a ser valents, però nosaltres no volíem ser herois, sinó que volíem complir la llei, perquè no era normal que a Alacant te trobares els noms de gent que va provocar un colp d’estat sagnant a Espanya i que violentà la normalitat democràtica en la Segona República”.

Cita Reig Cruañes ha agraït la labor de l’actual Corporació Municipal per aplicar i desenvolupar la Llei de Memòria Històrica i ho ha qualificat com “un acte de justícia”. Així mateix, s’ha mostrat orgullosa que aquest Ajuntament estiga donant els passos pertinents per dignificar la vida de la ciutat.

>

Avançament del documental. Vídeo: Olivavá Producciones.

Documental sobre les constituents

Si voleu ampliar informació sobre les 27 Constituents, podeu veure el documental d’Oliva Acosta sobre aquestes dones, diputades i senadores que amb el seu treball parlamentari en la legislatura constituent de 1977 van ser protagonistes del canvi polític cap a la democràcia. A través de l’experiència personal d’aquestes pioneres, es narra una part de la història de la participació política de les dones a l’Estat espanyol i s’analitza la situació actual.

Comparteix

Icona de pantalla completa