Diari La Veu del País Valencià
Investigadors valencians aconsegueixen un avanç que facilitarà l’ús d’Internet en els avions
RedactaVeu / València

L’investigador de l’iTEAM de la UPV i coordinador de l’equip de treball responsable de la innovació, José Capmany, explica que “es tracta de la primera ocasió en què s’assoleix una cosa així en el camp de la fotònica de microones. És el primer xip del món que per fora sembla electrònic, però per dins és òptic”.

La clau per a la integració de tots els components en el xip ha sigut l’ús de fosfur d’indi, que facilita incorporar tant els elements actius com els passius. Els resultats d’aquesta recerca de la UPV han sigut publicats en Nature Photonics.

Entre els principals avantatges, destaca la reducció dels costos de fabricació, consum i operació dels mateixos xips. Referent a això, Pascual Muñoz (iTEAM-UPV) indica que “si has d’assemblar components, cadascun requereix estabilització, consumeix una quantitat determinada de potència i ocupa un espai”. No obstant això, “en integrar-los tots en un mateix xip monolític, tot això desapareix, amb la qual cosa s’optima el procés”, afegeix Muñoz, qui destaca, a més, la “capacitat de reconfiguració en un ampli marge de freqüències” del nou xip.

Foto: UPV.

Processament de dades en vehicles i accés a Internet en avions

Quant a les aplicacions, els investigadors de la UPV afirmen la seua rellevància en camps com ara les comunicacions mòbils, la conducció autònoma, els sensors distribuïts, el monitoratge de sensors, la internet de les coses, la defensa, els sistemes de vigilància i l’aviònica, entre molts altres. En general, assenyalen, el nou xip suposa un avanç en tots aquells camps que requerisquen processos de senyals d’alta freqüència.

Foto: GettyImages.

David Doménech, de VLC Photonics, concreta que, “per exemple, en conducció autònoma, es van rebent constantment dades de sensors d’RF que caldrà processar dins del vehicle. A més a més, a l’interior dels avions, permetria la connexió a una configuració d’antena de feix molt estret per a proporcionar accés a Internet”.

El disseny i la demostració d’aquest xip s’han desenvolupat en el marc del projecte europeu Paradigm, finançat pel VII Programa marc de recerca, desenvolupament tecnològic i innovació de la Unió Europea.

Comparteix

Icona de pantalla completa