Més a prop d’un acord sobre la competència lingüística per a la funció pública

Castelló de la Plana acull un acte sobre aquest acord en què ACPV fa mesos que treballa junt a Ferran Puchades (GVA) i altres actors per tirar endavant aquest projecte
15 desembre 2016 01:00h

Xavier Pérez / Castelló de la Plana.
 
Aquesta vesprada tindrà lloc a Castelló de la Plana un acte sobre 'La competència lingüística en la funció pública', en el marc dels actes de commemoració de l’aniversari de les Normes de Castelló.
 
En l’acte prendrà la paraula el secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, per a explicar el treball fet per l’entitat per a fer possible la inclusió de la competència lingüística en la nova llei de la funció pública valenciana, que aviat començarà el seu tràmit parlamentari, junt a Ferran Puchades, secretari autonòmic de Justícia i Jaume Garcia (Ajuntament de Castelló), dintre  de la commemoració dels '84 anys de les Normes de Castelló'. L'acte el presentarà i moderarà Maria Nebot, membre de Castelló per la Llengua.
 
Acció Cultural considera que el nou context polític que va obrir el resultat electoral de les passades eleccions autonòmiques i locals valencianes “és un canvi importantíssim que ens obliga a reconsiderar l’orientació del nostre treball per aconseguir els objectius de promoció i normalització de la llengua i cultura dels valencians, que és la raó de ser d’ACPV”.
 

 
En aquest sentit, “la nova situació ofereix oportunitats per assolir avanços concrets i positius, i això ens ha de fer treballar de manera decidida i alhora responsable, perquè igualment és cert que el compromís de la nostra entitat és la consolidació del canvi i evitar, per tant, qualsevol perill de reversió d’aquest”.

El primer pas en aquesta direcció ha estat el disseny i divulgació d’un marc positiu, amb l’encuny i popularització de l’expressió “competència lingüística” per a fer referència, no a una exigència, “sinó a una competència o capacitat, perquè, qui vol ser catalogat com a incompetent? Guanyar capacitats és un guany personal i col·lectiu, i així hem d’explicar-ho, per a sumar voluntats”.

El mètode, segons Acció Cultural, ha de ser el de “sumar voluntats” per a fer possible la inclusió de la competència lingüística en la nova llei de la funció pública, un pas que aviat serà una realitat.
 
Aquest acte  es celebrarà,  a les 19 hores, la Casa dels Caragols (Carrer Major, 78, Castelló de la Plana). organitzat per la plataforma Castelló per la Llengua, amb què  es debatrà sobre una qüestió cabdal en les polítiques públiques sobre les llengües: la protecció del dret dels ciutadans a fer servir la seua llengua en les relacions amb l'administració pública. Teòricament protegit per l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV), el que és cert és que cada any es documenten casos de discriminació lingüística i molts de nosaltres estem tristament acostumats a haver de canviar de llengua en les nostres relacions amb els poders públics.


next