Sixto (EU): ‘El que està passant a Callosa de Segura és un moment d'exaltació feixista’

Esquerra Unida demana la il·legalització de qualsevol organització que fomente l'apologia al feixisme
15 desembre 2016 01:00h

RedactaVeu / Madrid.

El diputat d'EUPV en el Congrés dels Diputats espanyol, Ricardo Sixto, ha anunciat que ha presentat una Proposició no de Llei (PNL) en la Cambra Baixa en què insta el Govern espanyol al fet que condemne els actes d'exaltació franquista i de negacionisme històric i il·legalització de qualsevol organització, partit, fundació o associació que enaltisca, justifique o fomente la ideologia, la violència i tots els actes que el franquisme va executar i va promulgar des del 18 de juliol de 1936. Així mateix, Sixto ha assenyalat que el que està passant a Callosa de Segura “és un moment d'exaltació del feixisme i una apologia del colp d'estat de Franco”.

Sixto, que ha realitzat aquesta petició amb motiu dels fets ocorreguts ahir en el municipi del Baix Segura, Callosa de Segura, ha declarat que en ple segle XXI, és a dir, “transcorreguts prop de 40 anys des que es va instaurar la democràcia en el nostre país, és incomprensible, no solament que se seguisca exaltant una dictadura i símbols que havien d'haver sigut retirats després de l'aprovació de la Constitució Espanyola de 1978, si no que se seguisquen tolerant aquests enaltiments”.

Així mateix, el dirigent de la formació d'esquerres ha recordat que l'apologia del feixisme està tipificada en el Codi Penal amb condemnes de presó de fins a quatre anys. “Quan el passat mes de març el Ple de l'Ajuntament de Callosa de Segura va aprovar la retirada de la Creu dels Caiguts de la plaça d'Espanya d'aquest municipi, els regidors d'EUPV, que formen part de l'equip de govern, ja van haver de suportar agressions verbals per part de diversos falangistes, i anit es van repetir els insults”, ha apuntat.

És a dir, -ha continuat el diputat valencià- “s'estan manifestant contra la retirada d'un monument, que més enllà de la simbologia religiosa, dóna suport a una actitud antidemocràtica i pròxima a la dictadura i al feixisme”. “Per açò ho condemnem de forma taxativa i exigim que es complisca la Llei de la Memòria Històrica que insta a la retirada de tota aquesta simbologia contrària als valors democràtics i al que defensa la majoria de la societat espanyola”, ha afegit.

Fundació Francisco Franco

En aquesta línia, i partint del cas de la Fundació Francisco Franco i les vinculacions del Partit Popular amb ella, els diputats d'Esquerra Unida Alberto Garzón, Eva García Sempere i Ricardo Sixto van registrar ahir una Proposició no de Llei (PNL) per al seu debat en la Comissió Constitucional.

En aquest text se sol·licita que el Congrés dels Diputats reprove qualsevol acte d'enaltiment del franquisme, com el que va tenir lloc el passat 2 de desembre en l'Hotel Novotel a Madrid a través de la fundació Francisco Franco, i ratifique l'expressa condemna del franquisme ja realitzada per aquesta Cambra l'any 2002, així com que rebutge l'actitud de qualsevol càrrec públic que participe en actes d'homenatge al dictador, reprove l'activitat de la fundació Francisco Franco, i inste el Govern espanyol perquè revise qualsevol tipus d'ajuda pública que reba aquesta fundació.
 
 
La Veu
 
next