Diari La Veu del País Valencià
Els actes dels 84 anys de les ‘Normes de Castelló’ es traslladen a la Pèrgola per la pluja
Redactaveu / Castelló de la Plana.

Un any més, la ciutat reivindicarà les ‘Normes del 32’, que van marcar un abans i un després en la lluita per recuperar i modernitzar el valencià i per convertir-lo en l’element vertebrador d’una societat valenciana cohesionada i democràtica. Castelló per la llengua ha volgut plasmar aquesta voluntat de viure plenament en valencià, “ben viva en el nostre poble”, en el lema dels actes: “Castelló batega en valencià”. A aquest lema, s’hi ha afegit “5 anys d’estima, passió i moviment”, perquè enguany s’han complit cinc anys des que el desembre de 2011 vam convocar la primera mobilització unitària per a reivindicar les ‘Normes’ sota el paraigua de Castelló per la Llengua, que a dia de hui aplega més de vint partits, sindicats i associacions de la ciutat.

Els actes començaran a les 11h a la Pèrgola amb l’obertura de la fira d’entitats per la llengua que es complementarà amb animació i tallers infantils, un taller de dimonis amb Botafocs (11h) i un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva (12h). A les 13h començarà un acte commemoratiu, conduït per la periodista Oriana Brunori, en què s’intercalaran els parlaments d’ACPV, Escola Valenciana, Enllaçats per la Llengua i Castelló per la Llengua amb les intervencions de Miquel Gil i les muixerangues. La jornada es clourà amb un dinar en el mateix recinte de la Pèrgola i amb un concert de Miquel Gil.

Enguany els actes commemoratius van començar a final de novembre i s’han allargat durant la primera quinzena de desembre, amb la celebració d’unes “Jornades sobre Llengua, Cultura i Identitat Valencianes”, organitzades pel Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC-UJI); la presentació del llibre El tio Canya ha mort, organitzada per la Fundació Nexe i l’ACV Tirant lo Blanc (vídeo), i la passejada pels “Escenaris de la llengua. Castelló, segle XX”, organitzada per ACPV. Finalment, aquesta setmana encara han tingut lloc dues taules redones organitzades per Castelló per la Llengua i que portaven per títol “Al País Valencià, podem viure sense el valencià?” i “La competència lingüística en la funció pública”, dimarts 13 i dijous 15 de desembre, respectivament.

Comparteix

Icona de pantalla completa