Diari La Veu del País Valencià
L’AVL aprova València en e oberta, però recomana pronunciar-la amb e tancada

Redactaveu / València.

El Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha aprovat hui, per una àmplia majoria, l’informe previ presentat per la Secció d’Onomàstica sobre el topònim major del Cap i Casal, que considera “la grafia adequada des del punt de vista històric i lingüístic de València en e oberta, encara que la pronunciació recomanada per als valencians és en e tancada”.

L’informe aprovat hui té en consideració l’etimologia, la documentació i tradició escrita i la pronunciació del topònim. S’ha valorat sobretot la continuïtat d’una tradició escrita i consolidada, sobretot a partir de les Normes de Castelló, i amb la finalitat de contribuir a la normalització de la llengua en tots els aspectes. Tot i això, la decisió ha estat precedida d’un enriquidor debat entre els partidaris del topònim València i una minoria que proposava el canvi de la grafia.

El text destaca que “la utilització de la forma Valéncia amb accent agut és inexistent en els usos oficials i apareix en comptades ocasions en obres o documents molt concrets”. En canvi, continua l’informe, “la forma València amb accent greu és la utilitzada generalment quan el topònim apareix en valencià”. També es fa referència a la denominació amb accent greu com l’única que apareix en l’Estatut d’Autonomia, la utilitzada per l’ajuntament o la que dóna nom a la Universitat de València, entre altres institucions.

En canvi, l’informe és molt clar respecte a la pronunciació del topònim, quan afirma que “el timbre de la e tònica del nom de la ciutat es pronuncia tancat pels valencians i també per part dels parlants de la resta de variants occidentals de la llengua, mentre que en les variants orientals el topònim té un timbre obert”. El document aprovat hui per l’AVL serà enviat a la Direcció General d’Administració Local per a continuar el seu procediment administratiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa