Diari La Veu del País Valencià
Castelló batega en valencià! 5 anys d’estima, passió i moviment

Redactaveu / Castelló de la Plana.

Un any més, Castelló de la Plana ha reivindicat les ‘Normes del 32’, que van marcar un abans i un després en la lluita per recuperar i modernitzar el valencià i per convertir-lo en l’element vertebrador d’una societat valenciana cohesionada i democràtica.

Castelló per la llengua ha volgut plasmar aquesta voluntat de viure plenament en valencià, “ben viva en el nostre poble”, en el lema dels actes: “Castelló batega en valencià”. A aquest lema, s’hi ha afegit “5 anys d’estima, passió i moviment”, perquè enguany s’han complit cinc anys des que el desembre de 2011 vam convocar la primera mobilització unitària per a reivindicar les ‘Normes’ sota el paraigua de Castelló per la Llengua, que a dia de hui aplega més de vint partits, sindicats i associacions de la ciutat.

Els actes s’han celebrat a la Pèrgola amb l’obertura de la fira d’entitats per la llengua que s’han complementat amb animació i tallers infantils, un taller de dimonis amb Botafocs i un taller i exhibició de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Xàtiva.

Després s’ha celebrat l’acte commemoratiu, conduït per la periodista Oriana Brunori, en què s’han intercalat els parlaments d’ACPV, Escola Valenciana, Enllaçats per la Llengua i Castelló per la Llengua amb les intervencions de Miquel Gil i les muixerangues.

Vicent Pitarch (filòleg, sociolingüista i delegat a Castelló de l’Institut d’Estudis Catalans), en representació de Castelló per la Llengua, ha llegit el manifest.

La jornada ha conclòs amb un dinar en el mateix recinte de la Pèrgola i amb un concert de Miquel Gil.

Vicent Pitarch llig el manifest

Suport d’Escola Valenciana

Per al president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, amb la celebració d’aquesta efemèride tan important per a la unitat de la llengua “fem valdre l’estima col·lectiva de compartir el valencià, independentment de quina siga la llengua primerenca”. En aquesta línia, Moreno ha remarcat: “Hui tenim un registre estàndard que enforteix la nostra llengua gràcies al consens al qual arribaren gramàtics, lingüistes, periodistes, escriptors, l’any 1932, amb la ratificació de les 34 regles que conformen les Normes de Castelló”.

Normes de Castelló, BIC Immaterial

Escola Valenciana ha felicitat el Consell per l’aprovació del decret que declara Bé d’Interés Cultural Immaterial les Normes de Castelló: “És un pas endavant reconèixer la gran aportació de les persones de diferents àmbits i tendències polítiques que van formar part de la Societat Castellonenca de Cultura i l’acord històric al qual van arribar en benefici del present i futur de la llengua”. El president de l’entitat cívica ha declarat que “ara com ara demanem al Govern valencià un pacte i un compromís semblant amb la introducció del valencià com a condició indispensable per a exercir un lloc de treball funcionarial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa