Diari La Veu del País Valencià
Contes, plantes i rondalles d’Enric Valor capturats per a la posteritat en uns audiovisuals
RedactaVeu / Alcoi.

La Coordinadora pel Valencià – Escola Valenciana de l’Alcoià i el Comtat ha presentat una nova col·lecció d’audiovisuals per a l’escola. Es tracta de quatre gravacions, editades en DVD, enregistrades en diversos pobles de les comarques d’influència d’aquesta entitat on s’han acollit alguns dels actes que ha celebrat la Coordinadora, com és el cas de la III Trobada de Contacontes de Penàguila.

Els documentals han estat gravats per Diània Televisió i són, en paraules de Francesc Gisbert, coordinador dels projectes “Audiovisuals per a l’escola” i “Viatjant i llegint”, “una forma d’aproximar el patrimoni oral i la cultura als centres educatius, en un moment en què la televisió en valencià continua sent un desig sense data”.

Una de les produccions és “Antologia de Contacontes Valencians”, un DVD doble que recull les històries que s’explicaren a la III Trobada de Contacontes de Penàguila. En el document es troben contes narrats pels millors narradors orals valencians: Els tres estudiants, de Jordi Raül Verdú; Conte de por i de riure, de Carles Cano; La mosca, d’Enric Lluch; Contalles, de Llorenç Giménez; El Caro, de Víctor Labrado; I queixalets també, de Joan Borja; La masera poregosa, de Francesc Gisbert, L’encantada, de Rosanna Espinós, El tio Voro i la rateta, de Miquel Puig; Els llops i la cabreta, d’Anna Ballester; Igual es volia morir, d’Almudena Francés, i diverses cançons de Dani Miquel.

>

Vídeo: Canal Coordinadora Valencià.

A més, també es pot veure la “Representació teatral del Tractat d’Amisrà“, a càrrec dels xiquets de l’escola Mare de Déu de Gràcia de Biar, que van oferir en aquest mateix municipi amb motiu de la concessió del Premi Valor de promoció del valencià al Patronat del Tractat d’Almisrà.

>

Vídeo: Canal Coordinadora Valencià.

En un altre dels DVD, titulat “La màgia de les plantes i les rondalles de Valor“, s’arrepleguen les intervencions de l’etnobotànic Daniel Climent en una ruta literària sobre Valor, on també es compta amb la col·laboració d’escriptors com ara Jordi Raül Verdú, Ximo Gadea, Mercè Climent, Víctor Labrado o Francesc Gisbert.

Finalment, també la festa tradicional està present en aquests audiovisuals, concretament amb “La festa dels nanos a Cocentaina”, DVD on es documenta la popular tradició de fer i penjar nanos pels carrers del raval de Cocentaina. En aquest cas, s’ha comptat amb la col·laboració d’El Guaret de Cocentaina i de l’ajuntament d’aquest municipi.

La Coordinadora recorda que aquests audiovisuals són d’ús didàctic i no comercial i que s’han editat amb una ajuda de la Conselleria de Cultura i Educació. Si esteu interessats a veure algun d’ells, es poden demanar a la Coordinadora pel Valencià – Escola Valenciana de l’Alcoià i el Comtat enviant-los un correu electrònic a [email protected]. Alguns d’ells, com l’Antologia de Contacontes, s’entregaran als centres educatius que participen en la Trobada d’Escoles en Valencià de l’Orxa, i a més també estan disponibles en el canal Youtube de l’entitat en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa