Diari La Veu del País Valencià
El fiscal investiga si hi va haver fals testimoni en la comissió del metro
ACN / RedactaVeu / València

Els socialistes valencians van adjuntar la gravació del programa Salvados que es va emetre el passat 28 d’abril en què alguns dels participants en aquesta comissió reconeixen que van rebre instruccions.

En la mateixa denúncia també s’adjunta l’argumentari rebut pels testimonis i que va ser preparat per una empresa de comunicació a petició de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, segons els testimonis que va recollir el programa.

El govern valencià aportarà documentació

El vicepresident del Govern valencià, José Ciscar, va anunciar el passat divendres que l’executiu posarà a disposició de la fiscalia tota la documentació de què disposa sobre el polèmic accident del metro. Ciscar va dir que l’acord de l’executiu es faria efectiu en cas que la fiscalia acceptara la petició d’investigació.

El vicepresident però, va remarcar la disposició del govern de Fabra a col·laborar amb la justícia en un exercici de “transparència” però va insistir que les causes ja s’han investigat en comissió parlamentària i en instrucció judicial.

7 anys de concentracions

La reclamació de reobertura de la comissió d’investigació és una exigència per part de l’Associació de Víctimes del Metro de València des que es va tancar aquesta investigació. Els familiars protesten el dia 3 de cada mes des de l’any 2006 a la Plaça de la Mare de Déu de la ciutat per recordar les víctimes i per reclamar noves diligències.

Aquest grup de familiars considera que hi va haver nombroses irregularitats en la comissió parlamentària i que no es van aportar totes les dades. Tots els partits valencians de l’oposició també donen suport a la reobertura d’unes investigacions que van concloure responsabilitzant del descarrilament el conductor del comboi, mort en l’accident, per un excés de velocitat.

L’associació sosté, basant-se en diversos informes, que els sistemes de seguretat haurien d’haver frenat el comboi abans d’entrar en la corba on el tren va descarrilar, tot i que hi pogués haver un excés de velocitat.

Igualment s’ha conegut que una empresa d’assessorament va preparar els testimonis dels compareixents en la comissió d’investigació de Les Corts Valencianes en representació de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. L’oposició sempre ha criticat que en aquesta comissió molts testimonis van ser vetats.

EUPV: “Una magnífica notícia”

La síndica d’EUPV i coordinadora de la formació d’esquerres, Marga Sanz, ha declarat que la reobertura de diligències per part de la Fiscalia sobre l’accident del metro és “una magnífica notícia” que “obre el camí perquè, per fi, es faça justícia amb les víctimes d’aquell terrible accident”.

Sanz ha lamentat que aquesta notícia “contrasta amb la posició que manté el PP en Les Corts, que a través de la Mesa ha denegat la petició d’Esquerra Unida perquè es vehicule en l’àmbit parlamentari una comissió d’investigació sobre l’accident del Metro”.

La diputada autonòmica ha explicat que la formació d’esquerres ha recorregut el veto de la Mesa de Les Corts “i seguirem interposant recursos fins a aconseguir que les responsabilitats polítiques queden clares”, conclou Sanz.

PSPV: “És necessari arribar fins al final”

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha mostrat la seua satisfacció davant aquesta “bona resposta per part de la Fiscalia”, ja que “és necessari arribar fins al final en la recerca d’aquest succés”.

Per al líder dels socialistes valencians, més enllà de tot el que ha sigut el propi accident i el fet que 43 persones que un dia van pujar a un servei públic de la Generalitat mai van arribar a destinació, “és necessari arribar fins al final, veure què va passar i per què es va gestionar d’eixa manera”.

En aquest sentit, Puig ha posat l’accent que “és necessari saber per què no es va tenir ni les més mínima humanitat amb les víctimes d’aquest terrible accident i per què es va intentar tapar tot i no cercar la veritat”, mentre ha assenyalat que “les responsabilitats polítiques no prescriuen”.

Comparteix

Icona de pantalla completa