Diari La Veu del País Valencià
Els grups que canten en valencià triomfen en reproduccions a Barcelona
Anna M. Mollà / Ontinyent

De nou Spotify ofereix llistes d’interès per saber on s’escolta quin tipus de música. Si fa unes setmanes La Veu va publicar la música que fa diferent València amb La Gossa Sorda en els destacats (on continua estant, ja que la llista s’actualitza setmanalment), ara una de les novetats és que si s’entra a l’apartat d’informació de cada artista hi ha una secció anomenada “On se l’escolta” on es mostra una llista de les ciutats on més es reprodueixen cançons del grup o músic en qüestió, on també s’indica la quantitat d’oients per cadascuna de les poblacions, així com els oients mensuals del grup.

Per això en La Veu la curiositat ens ha pogut i hem investigat una mica per comprovar grups com La Gossa Sorda o Obrint Pas en quines ciutats s’escolten més.

Fent una revolada general es pot veure com els grups valencians que canten en llengua pròpia que compten amb un gran nombre de reproduccions tenen majoritàriament Barcelona com la ciutat on més se’ls escolta. També en alguns casos es veu com la segona d’aquesta llista és Madrid, que intercanvia aquesta posició amb València, segons cada cas. Qüestió que sorprèn, ja que la lògica indueix a pensar que en la capital de l’Estat espanyol no es parla massa valencià, tot i que arran de la gran mobilitat per qüestions de feina que actualment es viu, comença a intuir-se una de les raons. A més, altres raons són les quantitats poblacionals de què disposen Madrid i Barcelona, on hi ha gent de moltes parts, i com no, hi haurà valencians. També en el cas de la ciutat comtal té una mica més de sentit, ja que es comparteix la llengua, no sent el mateix cas que en Madrid, deixant entreveure que els que escolten aquests grups allà són valencians que viuen fora de la seua terra. Una altra conclusió que s’extrau és que tal com baixen les reproduccions mensuals del grup, hi ha una tendència al fet que el cap i casal siga la primera de la llista.

Xavi Sarrià. Foto: La Veu.

Els casos concrets

Passem tot seguit a analitzar alguns casos per tal de veure com es comproven aquestes conclusions que acabem d’exposar-vos. Comencem per La Gossa Sorda, ja que és el que destaca en la llista de la música que fa diferent València ciutat. En aquest cas el grup compta amb 38.823 oients mensuals, segons Spotify, i pel que fa a la llista de ciutats on més se’ls escolta, Barcelona és la primera amb 11.890 oients, seguidament va Madrid amb 4.769, i molt a prop està València amb 4.379.

Ara li toca el torn a Obrint Pas, que té 34.872 oients mensuals segons aquesta aplicació i torna a encapçalar la llista Barcelona amb 11.561 oients, Madrid amb 3.566 i València amb 2.688. En el cas de Zoo, aquest compta amb 25.986 oients mensuals i el rànquing es repeteix amb la ciutat comtal al capdavant, seguida de Madrid i València, aquesta mateixa situació es repeteix també amb Aspencat que compta amb 36.577 oients mensuals.

Aspencat. Foto: La Veu.

Mirem ara Feliu Ventura, per així canviar d’estil, en aquest cas el número d’oients mensuals és de 3.209 i la ciutat comtal torna a ser la que més escolta el cantautor valencià, però ací és on es dóna el canvi, ja que en aquest cas València és la segona i Madrid la tercera. Aquest mateix orde es dona en els casos d’Al Tall (1.341 oients mensuals), Auxili (14.633 oients mensuals), Atupa (9.368 oients mensuals) i Atzembla (2.888 oients mensuals).

També hi ha grups, com ara Sva-Ters, amb 1.140 oients mensuals que en aquest cas és València la primera de la llista, seguida de Barcelona i en tercer lloc Madrid. El que també passa amb La Trocamba Matanusca (669 oients mensuals), Inèrcia (589 oients mensuals) i Esir (313 oients mensuals).

Sva-Ters. Foto: La Veu.

Comparteix

Icona de pantalla completa