Diari La Veu del País Valencià
Suborns a càrrecs de la Generalitat per part de l’empresa de seguretat ESABE?
RedactaVeu / País Valencià

El grup parlamentari Compromís ha registrat en les Corts una petició de comissió d’investigació relativa als pagaments de comissions a canvi de contractes públics produïts, presumptament, entre càrrecs de la Generalitat Valenciana i el grup empresarial ESABE.

La cadena SER ha fet públic el contingut d’alguns interrogatoris que s’han realitzat dins del procés judicial obert contra la cúpula directiva de l’empresa de seguretat ESABE per frau a la Seguretat Social, entre altres presumptes delictes. En aquestos interrogatoris, treballadors i directius d’ESABE han reconegut que s’han subornat càrrecs de la Generalitat Valenciana per aconseguir l’adjudicació de contractes de seguretat en edificis públics i han posat com a exemple el contracte de l’Hospital La Fe de València, que fou adjudicat a aquesta empresa.

Segons ha assenyalat la diputada de Compromís, Mireia Mollà, “ens trobem davant d’uns fets gravíssims que requereixen ser esclarits de manera immediata. És per això, que reclamem la creació d’una comissió d’investigació. S’ha de determinar quins càrrecs de l’administració valenciana han sigut presumptament subornats i delimitar les responsabilitats polítiques per aquest nou cas de corrupció”.

ESABE ha sigut ‘premiada’ sistemàticament pels diferents governs del PP amb contractes de vigilància de nombrosos edificis públics malgrat les “gravíssimes irregularitats” per les quals, des de fa anys, s’ha condemnat l’empresa de seguretat. Es tracta d’una relació “molt fosca i difícil de justificar” entre els governs del PP i aquesta empresa que ha de ser investigada també des de l’àmbit polític.

En concret, ESABE, abans de la detenció el passat mes de desembre dels seus directius per un frau a la Seguretat Social que rondaria els 30 milions d’euros, ha rebut innumerables denúncies i condemnes per vulneració de drets laborals; també ha sigut condemnada per no estar al corrent en els pagaments a Hisenda i a la Seguretat Social, per la qual cosa ha rebut nombroses sancions; així mateix els treballadors d’ESABE han arribat a denunciar greus deficiències en el servei que presta aquesta empresa que comprometia la seguretat dels edificis que vigilaven.

Tots aquests fets eren ‘coneguts’ pels governs del PP i malgrat tot açò la llista de dependències públiques valencianes en les quals ESABE ha tingut adjudicat el servei de vigilància és llarguíssima: la Conselleria d’Economia, la Conselleria de Benestar Social, tot el departament de Salut de València-La Fe, l’Hospital General de Requena, l’Hospital de la Plana, l’IVAM, la xarxa de museus de l’Ajuntament de València, el PROP o RTVV, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa