Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià reviscola amb l’últim gran homenatge al ‘Tio Canya’ i a Al Tall

RedactaVeu / València.

L’any 1976, Al Tall va publicar el seu segon disc, Deixeu que rode la mola (Edigsa), que contenia la cançó Tio Canya, la qual ràpidament es va convertir en un himne popular de reivindicació lingüística, cultural i política. Quaranta anys després de la seua composició, quasi una cinquantena d’entitats de la societat civil valenciana han volgut retre-li homenatge declarant el 2016 com a Any Tio Canya i organitzant un seguit d’activitats amb la cançó i les seues implicacions com a fil conductor i protagonitzades pel digne home que ve del poble.

A punt d’acabar-se aquest 2016, els impulsors han anunciat com serà el colofó d’aquestes celebracions. Així, el proper mes de gener, l’espectacle ‘Reviscola Tio Canya-Homenatge a Al Tall’ es podrà veure al Teatre Principal de València (dia 19), al Teatre Arniches d’Alacant (dia 21) i al Teatre Principal de Castelló de la Plana (dia 28).

L’espectacle, que compta amb el patrocini de la Diputació de València i de l’Institut Valencià de Cultura, reunirà sobre l’escenari Al Tall i algunes de les formacions que aprofundeixen en el seu llegat, com ara bé Musicants, la nova aventura sonora empresa per Manolo Miralles. També hi seran Miquel Gil, Sis Veus per al Poeta, Pep Gimeno Botifarra, Miquel Gironés amb el XiromitaTrad Project i els cantadors Apa i Teresa juntament amb el versador Josemi Sánchez. A més, l’espectacle de València comptarà amb la participació especial de les corals de l’Eliana, el Micalet i Vinalesa.

Cartell dels concerts.

La importància del Tio Canya rau, segons han explicat, en la precisió amb què exposa el problema de la minorització lingüística al territori valencià, palesada en les quatre generacions que desfilen per la lletra de la cançó. Paral·lelament a l’anàlisi sociolingüístic, Tio Canya representa també, la recuperació de les músiques de tradició oral amb un ús actualitzat i no, però, com un record sonor museístic.

L’Any Tio Canya va quedar formalment proclamat el passat 15 de febrer, en un acte celebrat a La Nau, Centre de Cultura de la Universitat de València, on s’aplegaren un bon grapat d’entitats i associacions valencianes, convocades per la Falla Arrancapins d’on va sorgir la iniciativa.

Des d’aleshores ençà han sigut moltes les activitats dutes a terme amb motiu de la convocatòria. Per exemple, la Falla Arrancapins va dedicar el monument faller de 2016 al personatge del Tio Canya i la cançó que el féu cèlebre. La revista de música i cultura popular Caramella també va dedicar el seu editorial i l’estand que cada any munta a la Fira Mediterrània de Manresa a la cançó Les lliçons del Tio Canya. Molts festivals, cicles i encontres han volgut sumar-se a la celebració, com ara bé el Cant al Ras de Massalfassar, la VII Fira de la Música de Benimaclet, el 3r Som Músics, Som Valencians d’Aldaia, el XXXVIII Aplec dels Ports, l’Acampada Jove de Montblanc, l’Escola d’Estiu de Glosa que organitza l’associació Cor de Carxofa a Espolla (l’Alt Empordà), la 4a edició de Paraula Viva de la Societat Coral el Micalet o La Fira del Llibre de València que s’hi adheria amb la taula rodona El Tio Canya, encara. També moltes escoles han participat organitzant diversos actes entorn del Tio Canya, com La Comarcal o l’Escoleta el Trenet.

Comparteix

Icona de pantalla completa