La societat civil de la Ribera es mobilitza pel dret a l'aigua

El manifest 'La Ribera pel dret a l'aigua' es va presentar ahir a Alzira
14 maig 2013 01:00h
RedactaVeu / Alzira

Amb el títol: 'La Ribera pel dret a l'aigua. Volem aigua de qualitat per a la nostra vida. Tenim dret!', es va presentar ahir a Alzira el manifest signat per diferents associacions de la comarca i del País Valencià amb què reclamen una aigua de qualitat per a la comarca de la Ribera.

Les exigències són clares. L'acabament urgent i prioritari de les obres i instal·lacions necessàries perquè tots els pobles de la Ribera afectats per la contaminació dels aqüífers puguen gaudir d'aigua de qualitat adequada, una concessió administrativa d'aigua del Xúquer per als pobles de la Ribera en el pròxim Pla de Conca que està elaborant-se en l'actualitat, que es depuren responsabilitats per la situació de deteriorament dels aqüífers i especialment per la mala gestió realitzada per a proporcionar aigua potable a la població riberenca.

A més, demanen la recuperació dels nostres aqüífers deteriorats, amb unes bones pràctiques agrícoles que promoguen la transició cap a una agricultura respectuosa amb el medi ambient, sense pesticides i amb una gestió racional i sostenible de les nostres muntanyes, i transparència de totes les administracions i participació social en el seguiment i resolució de la situació actual.

L'Assemblea General de l'ONU ha reconegut que, el dret humà a l'aigua potable i al sanejament és un factor essencial per a la vida i, per tant, que les autoritats públiques tenen l'obligació prioritària de garantir a la població la seguretat sanitària de l'aigua.

Però a la comarca de la Ribera, aquest dret humà no es compleix, denuncien al manifest. Des de fa anys, moltes poblacions presenten elevats índex de nitrats en les seues aigües, molt per damunt d'allò permès legalment. A més, recentment han aparegut a Alzira, Carcaixent, Llaurí, Corbera o Carlet, restes de pesticides en l'aigua potable, el que ha fet que foren declarades com a "no aptes" per al consum humà.

Davant aquesta situació, les administracions responsables, estatal i autonòmica, no han complit amb les seues obligacions d'evitar el deteriorament dels aqüífers i de proporcionar aigua potable de qualitat a la Ribera. La Generalitat Valenciana fa 16 anys que es va comprometre a tindre, per al 2002, finalitzades les obres necessàries, i hui, 11 anys després, el problema és més greu que mai.

Les organitzacions firmants, com a entitats actives de la societat civil, "no estem disposades a suportar més excuses dels responsables per justificar la seua ineficàcia a l’hora de fer la seua feina: subministrar aigua que siga realment potable a les poblacions. Exigim el nostre dret d'abastir-nos amb l’aigua de la millor qualitat per al consum humà."
 
Estat de les obres de la potabilitzadora de la Garrofera
 
Finalment, "volem manifestar la nostra perplexitat i denunciar el fet que els pobles de la Ribera del Xúquer encara no compten amb una concessió d'aigua del Xúquer", quan des d’abans d’aprovar el Pla de Conca de 1998, ja es coneixia la situació de contaminació de les aigües subterrànies que les feien inadequades per l’abastiment de poblacions i, al mateix temps, s’atorgaven concessions d’aigües del riu a altres poblacions, moltes d’elles situades fora de la conca del Xúquer.

Les organitzacions adherides al manifest són Comissions Obreres (CCOO), Unió General de Treballadors (UGT), Intersindical Valenciana, Unió de Llauradors i Ramaders, Ecologistes en Acció, Acció Ecologista Agró, SEO/Birdlife, La Ribera en bici, Plataforma per la Sanitat Pública de la Ribera, Plataforma de la Ribera en, Defensa de la Llei de Dependència, Xarxa Valenciana per l'Aigua Pública i Xúquer Viu.

 
next