Diari La Veu del País Valencià
Beteta: L’Estat no aportarà un sol euro nou perquè ja no hi ha més pastís
EFE / ACN / València

Així ho ha indicat durant la clausura d’una jornada sobre la reforma del finançament autonòmic organitzat pel Col·legi d’Economistes de València, que ha inaugurat el conseller d’Hisenda, Juan Carlos Moragues.

El secretari d’Estat ha manifestat que l’actual és “un mal sistema” per a totes les comunitats i per tant s’ha de canviar a una proposta “assenyada, creïble, viable i de futur” i que contribuïsca “a fer Espanya”. Seguint amb el símil gastronòmic, Beteta ha indicat que la grandària del pastís és xicotet i, per tant, la porció per a cada autonomia serà insuficient.

Al seu judici, el sistema de finançament perfecte no existeix i “el millor sistema” serveix per finançar els serveis essencials i coadjuvar al creixement econòmic. Actualment, quan tot es qüestiona, el Govern considera “útils” les comunitats autònomes i “sense dubte tenen futur”. El secretari d’Estat ha afirmat que hui és “aventurat” poder fer de forma rigorosa una avaluació del sistema vigent, que sí podria realitzar-se cap a la meitat del 2015, quan es liquide l’exercici de 2013, el primer en què la liquidació serà íntegrament del nou model.

Preguntat sobre l’asimetria en el dèficit de les comunitats, ha reconegut que ha sorgit ara per primera vegada i, no obstant açò, les desigualtats en finançament “vénen de fa anys”, i ha recordat que totes les autonomies han de reduir el seu dèficit en relació a 2012.

Durant la seua intervenció, s’ha referit en diverses ocasions a l’obligatorietat de complir el termini de pagament a proveïdors dins del termini legal de 30 dies “com un element exigible i imprescindible” ja que, al seu judici, és “inacceptable i inassumible” el dany que es fa a l’economia quan hi ha retards en els pagaments per part de les Administracions.

Alberto Fabra defensa a Brussel·les l’adaptació dels objectius de dèficit a la realitat de cada territori

El president del Govern valencià, Alberto Fabra, ha defensat aquest dimarts a Brussel·les la necessitat que s’adapte l’objectiu de dèficit a la realitat de cada autonomia. Fabra ha fet aquestes declaracions als mitjans després de mantenir una reunió amb el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy.

El president valencià ha refermat el seu compromís amb la reducció del dèficit però ha remarcat que l’esforç s’ha de mesurar des d’on parteix cada territori. Fabra ha recordat que l’any passat el País Valencià va fer “el major esforç de la història pel que fa a la reducció del dèficit” i que “el que no té sentit és fixar enguany objectius de dèficit per sobre del que ja es va aconseguir l’any passat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa