Diari La Veu del País Valencià
L’atur és el principal problema de salut pública
EFE / València

Aquest informe, el primer realitzat sobre salut laboral segons els seus autors, ha sigut elaborat per experts de diverses universitats espanyoles i nord-americanes, l’Institut Sindical de Treball Ambient i Salut (CCOO) i la Unió de Mútues.

Les conclusions han sigut presentades en la Universitat de València en el transcurs del màster universitari en prevenció de riscos laborals. “El cicle ha canviat de forma substancial i ara afrontem problemes nous, com la desocupació massiva, que és el principal problema de salut pública que té el país”, segons Rodrigo.

Els efectes d’aquesta situació són “tremends: la gent se sent vulnerable, pateix quadres psicofísics molt notables, es multiplica l’atenció psiquiàtrica, el consum de psicofàrmacs, tabaquisme, alcoholisme i creixen els suïcidis”, explica l’investigador.

Rodrigo ha denunciat que tant les empreses com les administracions públiques, que “al·leguen dificultats econòmiques” estan “baixant la guàrdia” en el seu esforç de prevenció d’accidents laborals i que, al seu judici, “es podria perdre tot el que s’ha avançat en la primera dècada del segle XXI”.

La mortalitat per accident de treball va descendir, segons el citat informe, quasi un 60 per cent entre els homes i un 70 per cent en les dones entre 2001 i 2010, si bé el descens va ser més intens abans de la crisi (un 40 per cent abans de 2007).

L’estudi analitza la salut laboral en els anys de major creixement econòmic i d’ocupació i comença també a mostrar els efectes de la crisi i l’augment de l’atur sobre la salut laboral i les polítiques preventives.

Segons aquest expert, “les xifres a l’Estat espanyols són paoroses, amb prop de 15.000 morts derivades de danys no reconeguts pel treball”. El responsable de I+D+i d’Unió de Mútues, Javier Murcia, ha subratllat que si bé els accidents de treball han disminuït de forma notable en la primera dècada del segle, la percepció dels treballadors sobre la seua salut també ha baixat.

Aquesta circumstància “fa pensar en una problemàtica de fons que no té a veure amb els accidents sinó amb els riscos als quals un es veu exposat en el treball d’origen psicosocial, com l’estrès i similars”, ha afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa