Els museus de la Diputació de València incrementen la seua presència en la Viquipèdia

Els viquipedistes generen recursos de qualitat a partir dels fons i materials derivats d'exposicions i publicacions d'aquesta corporació
6 gener 2017 01:00h
Grup de treball en la Bastida de les Alcusses (Moixent).
RedactaVeu / València

L’Àrea de Cultura de la Diputació de València ha consolidat al llarg d’aquest exercici 2016 la seua aposta d’obrir les portes dels museus a la Viquipèdia mitjançant una col·laboració amb Amical Wikimedia iniciada durant la tardor del 2015 i que ha comptat amb el treball de Francesc Josep Fort, primer viquipedista resident de tot el País Valencià, en un projecte que va començar en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia i que actualment s’ha exportat a la resta de museus i centres d’estudis: el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), el Museu de Prehistòria de València i la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. 

Amb aquestes accions aquesta entitat es donarà a conèixer a través d'internet, perquè tal com diu el diputat de Cultura, Xavier Rius: “El coneixement no és propietat de ningú, i els principis amb els quals treballa la Viquipèdia vénen a obrir encara més el sentit integrador i socialitzador d’aquest enorme finestral”. 
 

Rius durante la «viquitrobada» del Museu Valencià d'Etnologia. Foto: GVA.
 
Les col·laboracions entre viquipedistes i entitats culturals, conegudes en la Viquipèdia com GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums), són una realitat a Europa i la resta del món des de fa anys. Contenidors tan prestigiosos com el MOMA de Nova York, el British Museum, el Palau de Versalles o el Museu Picasso de Barcelona han desenvolupat diversos projectes d’aquest tipus. La seua feina consisteix a organitzar el material didàctic que atresoren les institucions culturals per a generar articles de qualitat, ja siga relacionant-lo directament amb el museu o amb aspectes més concrets tractats en alguna de les seues exposicions o publicacions.
 
El patrimoni oral-musical del Museu Valencià d’Etnologia
 
En aquest cas, el projecte es va centrar en alliberar el fons audiovisual de l’expert en música tradicional valenciana Fermín Pardo, integrat per un total de 390 cintes de casset digitalitzades amb patrimoni oral-musical del nostre poble. Els fitxers s’han convertit a un format de llicència lliure perquè així estiguen accessibles en línia a través de Wikimedia Commons, plataforma multimèdia de lliure accés als continguts. De moment, s'han digitalitzat 75 cassets que suposen un total de 150 arxius que ja estan disponibles i accessibles a través de la Viquipèdia, com per exemple Nadala de Vallés.

La il·lustració i l’enciclopedisme del MuVIM
 
La tasca desenvolupada al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) ha estat orientada a la seua biblioteca, especialitzada en el coneixement de la Il·lustració i de la Modernitat i que compta amb un original de l’Encyclopédie, l’obra de D’Alembert i Diderot que data del 1751. L’objectiu radica en ampliar el coneixement existent envers la Il·lustració i l’enciclopedisme. Alhora, també s’ha treballat amb els continguts generats a partir de les exposicions temporals del MuVIM, com ara la mostra dedicada a la figura del pintor valencià Francesc Sempere Fernández de Mesa (Albaida, 1915-1996), més conegut artísticament pel pseudònim de Messa, i que s’exhibeix actualment al museu.
 
 
Editors de la «Viquipèdia» al MuVIM. Foto: GVA.

El fons fotogràfic del Museu de Prehistòria de València
 
El projecte en aquest espai s'ha dedicat a alliberar imatges del catàleg i del fons fotogràfic, la major part en blanc i negre, relatives a les primeres excavacions realitzades pel Servei d’Investigació Prehistòrica, depenent del museu. Materials que han servit per a la difusió dels primers articles relatius al Museu de Prehistòria de València a través de la Viquipèdia.
 
Les instantànies del Magnànim
 
En el cas de la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació s'ha tingut accés a més de 150 instantànies, així com es va cobrir la conferència oferida per part del politòleg i escriptor alemany Raul Zelik, qui participà el passat setembre en una de les edicions dels Debats del Magnànim.
 
Una col·laboració que, a més, ha possibilitat prestar assessorament a la institució en relació a l’ús de les llicències 'creative commons' per a la nova etapa de la revista Afers. Unes consideracions que també s’han portat a la pràctica per tal d’estandarditzar i difondre els materials confeccionats per part de la Unitat de Normalització Lingüística de la mateixa Diputació de València.

La Veu
 
next