Alina Moser: ‘Qui parla una llengua la salvarà’

Entrevista d‘AMIC a la conductora dels documentals ‘Què ens passa valencians?!’ i ‘Són Bojos aquests catalans?!’

RedactaVeu / València

“No és l’Estat el que fa servir una llengua, és la comunitat lingüística, perquè qui parla una llengua la salvarà”. Són paraules de la jove Alina Moser, estudiant de llengua i literatura catalana i nascuda a Alemanya i conductora del documental Què ens passa valencians?! durant una entrevista publicada per Llengua Nacional / APPEC / AMIC.

En el vídeo, en què es barregen les impressions de Moner sobre l’estat de la nostra llengua amb les de l’escriptor i lingüista Albert Jané, la també protagonista de Són Bojos aquests catalans?!, declara haver-se sentit sorpresa pel fet que “en arribar aquí, és xocant veure que la llengua del país no és la primera llengua”.

Alina Moser assegura durant l’entrevista que fer servir el català “encara és un acte radical” tot i que “no hauria de ser-ho”, i afirma no creure que els polítics hagen d’ajudar a fer servir la nostra llengua ja que “ara és l’hora de la gent”, sosté.

En el documental dirigit per David Valls Què ens passa valencians?! l'Alina Moser recorre amb bicicleta el País Valencià, de nord a sud, per saber si es pot viure només en valencià en aquest territori.
 

Comentaris

Setciències
4.

Sra Moser, li passe a revel·lar el sereníssim secret de la diferència entre valentians i catalans.

Els valentians ho fan entre cosins.

Els catalans ho fan entre germans.

  • 1
  • 6
Pudentet La Safor
3.
Clar que la llengua nostra no e la primera en parlar-se al nostre pais, la de galtades que donaven els mestres a l'escola franquista si deies algo en Català.!!. Després els milers de castellans que varen vindre als anys 60/70 que no s'han integrat mai (hableme usté en cristiano que no le entiendo). A mes els governs corruptes i pro-castellanistes que hem patit. I si no en tenim prou, la poderosa burguesia rural que enveja a la madrilenya i parla la seva llengua. L'administració estatal totalment castellanitzada, l' esglesia...
Quasi es un miracle que encara parlem el valencià. Si no fora per els petits pobles que el varen mantindre parlant-lo s'haguera perdut, sobre tot a les grans ciutats.
Avui simplement som refent-nos i tenim encara un llarg camí.

Amics de la VEU...PARLEM VALENCIA!!!
  • 10
  • 2
Micalet
2.

Un exemple que hauriem d'aprendre tots nosaltres.
Alina Moser gràcies de part d'aquells que encara ens sentim patriotes.

  • 12
  • 0
Reverendo
1.

Sra Moser : permeta'm l'atreviment de dir que està feta vostè una autèntica beutat.

  • 3
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat