Òmnium demana blindar el català a les Illes davant l'amenaça del PP sobre el trilingüisme

Cuixart reivindica la unitat de la llengua i reitera la importància d'enfortir llaços amb els Països Catalans


ACN / Barcelona.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat que es blinde el català a les Illes després que el senador del PP i expresident Balear, José Ramon Bauzà, haja reiterat aquest Nadal que vol recuperar el decret del trilingüisme. A través d'un comunicat, Cuixart ha defensat que "la llengua catalana està per sobre de qualsevol ideologia i color polític", ha reivindicat la unitat del català i ha reiterat que "cal blindar i potenciar l'ús del català arreu dels Països Catalans". 

Jordi Cuixart ha destacat la importància què els Països Catalans enfortisquen els seus lligams, ja que comparteixen "llengua, cultura i voluntat de llibertat en un espai comunicatiu ple de potencialitats". Cuixart va assistir a la Nit de la Cultura organitzada per l'Obra Cultural Balear, a la manifestació de la Diada de Mallorca i a l'ofrena floral que commemora l'entrada de Jaume I a la ciutat el 31 de desembre del 1229. 

El president d'Òmnium ha reivindicat el dret a decidir dels mallorquins i les mallorquines i ha remarcat que "la República que vindrà obrirà les seves portes a tots els conciutadans dels Països Catalans per escollir en plena llibertat el seu futur".
 

Comentaris

carles països valencians
4.
he vist en google que la llengua balear "sa llengo baléà" té tambè una acadèmia dreta i feta:

entreu i voreu:

http://es.llengo-balea.wikia.com/wiki/Llengo_bal%C3%A9%C3%A0

diu coses tan interesants i precioses com estes:

Sa llengo baléà ês una llengo romànica xerrada a sas Islas Baléàs. Pertenêx pertenêx filogenèticament a sa famili indoeuropèa, que surt d’es trónc proto-indoeuropèu; a sa subfamili itàlica, branca itàlica-ibèrica-romànica.

Històri

Desde sa cayguda de s’Impèri Romà, es llatí sempre contaminad per sas llengos anteriós a sa conquista romàna, que se xerrava a cada una de sas diferens terres, s’anava degenerant, transformándse emb sas llengos romans, emb sas diferens peculiaridads de sas islas y d’es séus habitans. A sas terres, a sas qu’es romans varen batià com Balearicus, també se varen formà un número de variedats des romans, que rebéren una nòva influènsi llingüística, cuand varen essê conquistades p’es vàndalos, transformándse emb una nòva variedat d’es romans, a n’es que dirêm Baléà, emb sas variants a cada una de sas islas.
  • 1
  • 2
carles països valencians
3.
el que n'hi ha que defendre a les illes és la seua parla particular, el balear, amb les seues riquees léxiques, vocabulari i flexions verbals .... probres mallorquins, em comentava un amic de soller que els avis están escarotats amb un model estandar extrany de llengua que ells poc entenen i no volem amprar, els dieun que dir "sa" "ses" es vulgar i no ho deuen ni amprar ni escriure ...

NO:NO I NO, cal defendre la llengua Balear, el catalanisme roïn vol acabar amb les parles particulars de cada territori i imposar el model Fabriá, peró no ho aconseguirán.

Ses illes Balears necessiten una académia de la llengua com tinguem a Valéncia que vetle per la ganuitat dels parlars baleàrics.
La unitat de la llengua no es pot imposar ... LA UNITAT ENS LA DONA LA GRAN OCCITÀNIA A ON EL CATALÀ ÉS UN DIALECTE MÈS, UNA PARLA MES.
  • 3
  • 3
Castellonenc Castelló de la Plana
2.

El problema dels valencians és que els estafadors neofranquistes de Compromís i PPSOE, també volem inplantar el trilingüísme com ho va intentar el PP.

  • 4
  • 9
X Glam
1.

Català al 10000000%

  • 5
  • 3

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat