La Unió de Llauradors denuncia que les taronges sud-africanes omplin encara els supermercats

L’acord entre la UE i Sud-àfrica acabà el 30 de novembre de 2016 i els productors valencians “pateixen una campanya desastrosa i sense quasi eixida comercial”.
9 gener 2017 01:00h
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors denuncia que les taronges procedents de Sud-àfrica continuen “presents” en els prestatges dels supermercats. En aquest sentit, sempre segons el comunicat emès pel sindicat, apunta cap a la cadena de supermercats Alcampo, on “s’indica en els cartells promocionals de l'empresa aquest origen”.

Així, relaten que “es va realitzar una compra en el supermercat Alcampo d'Aldaia dissabte passat i es tracta de taronges de la varietat Navel, categoria II i calibre 87-100 mm, que es venen a 0,48 euros/kg i l'origen de les quals, segons la gran cadena de distribució, és Sud-àfrica”, mentre que “en la botiga en línia d’Alcampo no s'especifica la procedència dels seus cítrics”.

Per això, el sindicat torna a ressaltar que “és totalment il·lògica, en les dates en les quals ens trobem, la presència de cítrics sud-africans en els supermercats”, un fet que “desmunta tots els arguments amb els quals es va intentar justificar la presència de taronges en els nostres mercats, dient que ací no hi havia, i que contrasta amb la desastrosa campanya que pateixen els productors de cítrics de la Comunitat Valenciana, amb uns preus ruïnosos i tremendes dificultats per a donar eixida comercial a la seua fruita”, es lamenten.

L'ampliació del període d'importació de cítrics procedents de Sud-àfrica fins al 30 de novembre, amb una progressiva disminució anual dels preus d'entrada fins a la seua total desaparició en 2025, “pot ser letal per a la citricultura valenciana tal com ha denunciat en repetides ocasions La Unió”.

Aquesta pròrroga del període d'importació suposa la possibilitat d'entrada d'alts volums de cítrics en les últimes, de manera que “provoquen la presència de taronges sud-africanes de lamentable qualitat en els mercats fins a més enllà de Nadal, com es pot comprovar en Alcampo, i amb clara afecció directa sobre les nostres produccions, que es troben en aquests moments en el millor moment organolèptic. La possibilitat d'entrada de taronges procedents de Sud-àfrica durant un mes i mig més era, és i serà, tal com ha criticat La Unió, una eina evident de pressió dels preus a la baixa en origen en mans dels intermediaris”.

Afirmen que la primera part de la campanya citrícola “ha sigut un absolut desastre per als productors i s'ha agreujat amb la política comercial de certes cadenes de distribució comercial i l'acord amb Sud-àfrica” i adverteix que, des del sindicat, es continuaran denunciant aquestes actuacions “abusives o il·lògiques”, ja que potser “una cosa legal, però poc ètica”.


 
next