Diari La Veu del País Valencià
Jordi Sebastià: No hi ha democràcia sense demòcrates i els qui han vingut a cridar i insultar no ho són
RedactaVeu / Burjassot

“L’acte d’homenatge al Mural del País Valencià de Vicent Andrés Estellés a Burjassot ha sigut molt emotiu. Vull agrair a les associacions participants i a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua el seu entusiasme i la seua col·laboració, i molt especialment a la família del poeta… per desgràcia entre el públic s’ha infiltrat gentola, que amb banderes del GAV han intentat rebentar l’acte: crits, insults, desqualificacions….

Ja sabeu, “no hi ha democràcia sense demòcrates i els qui han vingut a cridar i insultar no ho són”. Queda molt per fer. Els aplaudiments de la bona gent han sigut finalment els guanyadors. Moltes gràcies a la meravellosa gent del meu poble! Visca l’Estellés i visca Burjassot!”

Aquestes han sigut les declaracions de l’alcalde de Burjassot després després de l’intent per part de membres del GAV de rebentar l’acte homenatge a Estellés, que va tindre lloc ahir a aquesta localitat de l’Horta Nord.

L’homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés al seu poble natal va ser interromput per un grup de membres del Grup d’Acció Valencianista (GAV) i d’España 2000, que s’havien infiltrat entre els assistents a un acte de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Els agressors es van esperar sense cridar l’atenció fins que va ser el torn del president de l’AVL, Ramon Ferrer. Aleshores es van alçar i el van insultar i escridassar dient ‘som valencians, mai catalans, llengua valenciana, mai catalana’.

L’acte va quedar interromput temporalment mentre la policia expulsava els agressors de la sala i els identificava. Un d’ells va ser detingut. Una volta desallotjats, l’acte va continuar amb normalitat segons han informat fonts municipals i es van poder llegir els poemes i fer els parlaments prevists.

L’acte ‘Mural del País Valencià’, un recital basat en els seus poemes i que forma part de l’Any Estellés, és organitzat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en tot un seguit de municipis que accepten rebre un exemplar de la famosa obra del poeta. En el d’ahir, la filla i el gendre d’Estellés van llegir el poema de ‘La rosa de paper’ i moltes entitats locals cíviques, culturals i professionals s’hi van adherir.

“El PP alimenta el fantasma anticatalanista”

El diputat d’EUPV a les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha assenyalat directament el PP “com a responsable d’alimentar el fantasma de l’anticatalanisme, creat per ell mateix, i tret a la palestra de manera ridícula i incendiària. Mentre pugen els índexs d’atur, augmenten les retallades, es destrueix el teixit productiu, i un llarg etcètera de fets gravíssims, el PP es dedica a enlairar els símbols valencians, el ‘no mos fareu catalans’, injectant gasolina a grups com el Grup d’Acció Valencianista (GAV), qui ahir mateix va atacar un acte en homenatge a Estellés, organitzat per l’Ajuntament de Burjassot i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL)”.

Esquerra Unida ha exigit d’immediat la intervenció de les institucions pertinents per evitar que aquestos grups “continuen actuant amb impunitat”.

Per a Torró, el debat portat hui al plenari de les Corts sobre els símbols valencians “és fruit d’un interès del PP per despertar el monstre que ell mateix ha creat i que pot tindre conseqüències greus, perquè alimenta grups com el GAV. Nosaltres assenyalem directament el PP de fomentar eixe anticatalanisme i despertar una batalla de València absurda, innecessària, i anacrònica que sols té com a objectiu imposar els seus criteris acientífics i antidemocràtics”, lamenta.

Esquerra Unida ha sol·licitat a les administracions i a la Delegació de Govern, “que actuen d’una vegada per totes contra la impunitat grandíssima de què gaudeixen aquestos grups. És increïble que el PP criminalitze els ‘escratxes’, que són protestes pacífiques, i done ales i guarde silenci després de les actuacions de grups com el GAV”, lamenta.

ACPV se solidaritza amb l’alcalde de Burjassot

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha volgut fer pública la seua solidaritat amb l’alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, davant la violenta actuació que va patir ahir per part de “dos grupuscles marginals que, tot i no tenir cap pes social real, gaudeixen d’una impunitat impensable en qualsevol altre cas”.

En aquest sentit, l’entitat fa directament responsable la Delegació de Govern de permetre l’acció d’aquests grups violents. Concretament, els autors i responsables directes de l’agressió d’ahir estan perfectament identificats, i per tant la pregunta és “què en pensa fer al respecte la Delegació com a responsable del manteniment de l’ordre públic i la defensa de la democràcia?”.

A més de l’atac a l’ajuntament, l’estàtua de Vicent Andrés Estellés a Burjassot, va tornar a ser objecte d’un acte vandàlic, fet que va despertar molta indignació entre veïns i a la xarxa, on molts van criticar l’enèsim atac a l’estàtua del poeta. Abans-d’ahir l’estàtua va aparéixer coberta de pintura blava, just quan feia un any d’un altre atac en què li havien trencat les ulleres.

Comparteix

Icona de pantalla completa