Diari La Veu del País Valencià
El criteri específic de centre en l’admissió d’alumnat o garanteix la igualtat d’oportunitats
RedactaVeu / València

La Federació d’associacions de pares i mares d’alumnat de València (FAPA-València) ha denunciat com els centres concertats, i també determinats centres públics, han establit el punt de circumstància específica en el procés d’admissió d’alumnat per a afavorir la selecció d’alumnat, “restringint així la igualtat d’oportunitats per a totes i tots sense excepció”.

FAPA-València recorda que estem parlant del criteri específic que cada Consell Escolar de centre pot atorgar lliurement per a garantir el procés d’escolarització. “Donar un punt a l’alumnat, la família del qual col·labore o haja col·laborat en el bon funcionament i/o prestigi del centre, és un criteri totalment subjectiu molt poc transparent per la qual cosa no s’hauria d’acceptar”, afirma Josep Ricard Revert, president de FAPA-València.

Els pares i mares de l’escola pública sempre han apostat per la proximitat del domicili a l’escola com a criteri fonamental per a l’escolarització. El motiu principal és la relació de l’alumnat amb el seu entorn, “qüestió que considerem molt important per a la seua educació”, subratlla Revert. Això respon a un concepte de l’educació pel qual la inserció de la persona en l’entorn (el barri, el carrer i el veïnat) és bàsica per al seu desenvolupament integral com a persona arrelada al seu espai més proper.

La federació ha recomanat que les AMPA, representades al Consell Escolar de centre, aboguen per aquest punt de proximitat, com a circumstància específica, eliminat al nou Decret d’Admissió d’alumnat per la implantació de la zona única i que FAPA-València ha denunciat públicament en nombroses ocasions.

Així mateix, la federació també ha demanat als centres educatius que oferisquen un punt a les famílies que marquen en primera opció PPEV (Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià), per afavorir aquell alumnat que vulga estudiar en valencià.

FAPA-València reconeix que l’actual procés d’escolarització “dista molt de ser perfecte” i per això una de les reivindicacions històriques de FAPA-València ha estat exigir mesures per corregir els desequilibris en l’escolarització que han provocat conseqüències com la segregació de l’alumnat en determinats centres, la massificació d’uns centres educatius i la falta d’alumnat en uns altres, la distribució desequilibrada de l’alumnat amb NEE o els nouvinguts. “Per tant, cal començar per garantir que el criteri específic del Consell Escolar siga el més objectiu possible, igual per a tot l’alumnat”, conclou el president de FAPA-València.

Comparteix

Icona de pantalla completa