Diari La Veu del País Valencià
El Museu de Belles Arts de València torna a fer olor a nou després de 30 anys

Sixto Ferrero / València.

El Ministeri de Cultura espanyol, representat pel secretari de Cultura Fernando Benzo, s’ha traslladat fins a València per a lliurar simbòlicament les claus del Museu de Belles Arts de València a la Generalitat. La segona pinacoteca de l’Estat ha obert les portes de les zones rehabilitades i remodelades, una obra que respon a la fase 5 d’intervenció (2013-2016), tasca per a la qual s’han destinat quasi 11 milions d’euros.

Tanmateix, el Museu valencià no està del tot fet. Queda omplir de continguts les zones expositives com així han remarcat el secretari d’Estat i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, així com tractar tot allò que ateny a la seua gestió.

El Museu, que és de titularitat estatal però de gestió autonòmica, ha d’abordar properament com es gestionarà. I en aquest sentit, segons fonts de Conselleria, la formula “més senzilla per a donar-li eixe sentit d’autonomia i dotar-lo d’estatuts, així com traure la direcció a través del Codi de Bones Pràctiques, seria el Consorci”, però les mateixes fonts no descarten altres opcions.

Moragues, MArzà, Benzo, Ribó i els arquiteces. Foto: Ulisses Ortiz.

No obstant això, ha sigut un dia de satisfaccions i alegries tant per a l’alcalde Joan Ribó, com per al secretari d’Estat i per al conseller Marzà. Ribó ha fet èmfasi en el fet que “estem molt de temps esperant que arribara aquest moment”, exactament 30 anys esperant que acabaren les diverses fases, “i l’Estat ha de saber que la segona pinacoteca de l’Estat ha de tindre els recursos que li calen”.

Per la seua banda, el conseller Marzà ha agraït a tots aquells que han fet possible que aquestes obres es realitzaren. I també ha aprofitat la línia que apuntava Ribó sobre el temps transcorregut dient que “quan encara no havia nascut, ja hi havia gent treballant en açò”. El conseller també ha posat en vàlua l’augment pressupostari -5,2 milions d’euros- perquè aquestes obres “no són un punt i final”.

Se li ha preguntat al conseller sobre el Consorci i ha afirmat que es parlarà “a poc a poc”. Mentre que el secretari d’Estat ha afegit que “ara cal treballar el projecte museogràfic”.

Reunió entre la Conselleria, la Fundació i l’Estat. Foto: Ulisses Ortiz.

Primera reunió amb l’Estat

Una vegada acabada la visita a les zones del Museu rehabilitades, ha tingut lloc la primera reunió entre la Generalitat, la Fundació i el Govern espanyol per tractar d’arribar a acords sobre la manera d’aconseguir més autonomia de gestió per part de la Conselleria de Cultura. Les notícies prèvies apuntaven des d’àmbits conservadors que l’exposició del museu valencià tenia últimament cert tarannà nacionalista, on feien veure que les obres d’art valencianes tenien preeminència respecte a les espanyoles. Sobre aquestes interpretacions, el director del Museu de Belles Arts ha matisat que “l’art valencià no és excloent”, igualment ha posat en valor el lloc on es troba la segona pinacoteca de l’Estat, és a dir, al País Valencià. “L’art valencià ha influït en l’art espanyol i a l’inrevés”, ha conclòs Casar Pinazo.

Sobre la reunió, segons han pogut saber el mitjans presents, entre ells aquest diari, la intenció del conseller és aconseguir acords que doten de més autonomia la gestió museística de la pinacoteca de manera que des del Govern del Botànic es puga dur endavant el pla museoològic que, entre unes coses i les altres, deixarà enllestit el museu amb el nou impuls “al voltant de 2018”.

Aquesta era la primera trobada en què estava present el Govern de l’Estat des que el 2015 es produïra el canvi polític al País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa