Diari La Veu del País Valencià
Un detingut pel boicot d’un homenatge a Estellés a Burjassot
Europa Press / València

Els fets es van produir ahir per la vesprada, a la Casa Consistorial, durant la celebració de l’acte ‘Mural del País Valencià’, un recital basat en l’univers poètic que Estellés va dedicar al seu poble, Burjassot, ha explicat l’Ajuntament.

Després de la presentació per part de l’alcalde, Jordi Sebastià, es va cedir la paraula a la família del poeta, concretament a la seua filla i al seu gendre, que van recitar la ‘Cançó de la Rosa de Paper’. Després d’aquesta intervenció, representants de diferents associacions locals van recitar diferents poemes del poeta burjassoter.

Una vegada finalitzada la primera part de la vetllada, va prendre la paraula Manel Pérez Saldaña, acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), entitat que, al costat de l’Ajuntament de Burjassot, havia programat aquest nou homenatge a Vicent Andrés Estellés. L’acadèmic va destacar la importància d’Estellés en el món literari valencià i el gran valor de la seua obra.

En el moment en què anava a dirigir unes paraules a l’auditori el president de l’AVL, Ramon Ferrer, un grup d’assistents a l’acte -que l’Ajuntament de Burjassot i l’ens normatiu del valencià identifiquen com a membres del Grup d’Acció Valencianista (GAV)- van intentar boicotejar l’acte, proferint “crits i insults” i corejant el lema ‘som valencians, mai catalans; llengua valenciana mai catalana'”. Els “esvalotadors”, puntualitza la institució, van ser desallotjats per la Policia i un d’ells ha sigut detingut.

Fonts policials han detallat que l’arrest va ser practicat per la Policia Local i que agents del cos nacional van acudir en suport.

Segons destaca el consistori, l’acte “va continuar sense major problema amb la intervenció de Ramon Ferrer i amb el tancament per part de l’alcalde que ha rebut, de mans de Ferrer, un exemplar del llibre ‘Mural del País Valencià'”.

Precisament, durant l’homenatge, Ramon Ferrer va anunciar que l’AVL crearà un premi literari amb el nom de Vicent Andrés Estellés. El guardó, concreta la institució en un comunicat, tindrà la col·laboració de l’Ajuntament de Burjassot i “implicarà altres entitats i col·lectius culturals locals, com la mateixa Fundació Estellés, perquè la memòria del poeta transcendisca més enllà dels actes previstos dins de l’Any Estellés”.

Comparteix

Icona de pantalla completa