Diari La Veu del País Valencià
Cultura actua d’urgència en el Palau de Bellvís a Benissuera

RedactaVeu / Benissuera.

El passat 6 d’abril la petita localitat de Benissuera (la Vall d’Albaida) recuperava les claus del seu palau, tal com informava aquest diari. Havia estat propietat de Solvia, l’empresa immobiliària d’una entitat bancària.

La construcció fou declarada BIC en 2002, malgrat això, el seu estat de conservació era aleshores “preocupant”, com confirmava el seu alcalde preguntat per aquest diari, i havia estat “oblidat i espoliat” com afirmen a les xarxes socials el col·lectiu civil que es creà per demanar la seua conservació i restauració. Amb les claus a la mà, l’ajuntament es posà en contacte amb la Generalitat per tal de fer un projecte de manteniment, per a la qual cosa ja s’ha mantingut una conversa amb la directora general de Patrimoni. Aleshores, ens apuntava Antoni Soler, alcalde de Benissuera que, “des de la Generalitat hi ha un compromís de fer l’estudi per tal de solucionar el problema més imminent. Que no caiga i no es deteriore més del que està”. Ja que, afegia Soler, “allò més urgent és que no continue fent-se malbé, perquè està en un estat preocupant”.

La Generalitat assumí el projecte de recuperació, inicià els tràmits i en els pressupostos de 2017, la Conselleria de Cultura assignava 175.467 euros per reparar el BIC. Mentrestant, a finals d’octubre començaren els despreniments i la policia Autonòmica alertava que l’enderrocament era “imminent”. Les pluges d’aquest desembre agreujaren la situació i la façana del Palau de Bellvís començà a mostrar signes d’humitats clarividents que provocaren també despreniments exteriors.

Façana del Palau de Bellvís. Foto: Benissuera SOS.

Palau de Bellvís. Foto: Benissuera SOS.

Davant els fets, i amb els informes de la Inspecció del Patrimoni Historicoartístic del Servei Territorial de Cultura i Esport de València, del Servei de Promoció Cultural i Assistència Tècnica, la Direcció General de Cultura i Patrimoni proposava ahir la “intervenció urgent i la declaració d’emergència de les actuacions en l’edifici”, i s’adjudica aquestes obres a l’empresa Enrique I. Artola L.

Comparteix

Icona de pantalla completa