Diari La Veu del País Valencià
Naix un agermanament de viles socarrades: Vila-real, Xàtiva i Quart de Poblet

SFJ / Vila-real.

Dissabte tingué lloc la Marxa Cívica d’aquest 2017 per commemorar la crema de Vila-real sota el setge borbònic de 1706. Organitzada per l’Associació Socarrats de Vila-real i ACPV, amb la col·laboració de l’ajuntament, la cercavila va comptar amb la participació de la Conlloga Muixeranga de Castelló de la Plana, la Muixeranga de Xàtiva, els Miquelets del Regne de València i diversos dolçainers i tabaleters que posaren la música a una de les marxes “més nombroses” recorda Fermín Font, president dels Socarrats vila-realencs.

“Hem rebut moltes felicitacions” apunta satisfet Font, “perquè hi vingué molta gent”, de fet afegeix “ha sigut la més nombrosa i vistosa, tant per l’assistència com per participants” que ha comptat fins a més de 150 persones pels carrers de Vila-real, malgrat ser “un dia dur” pel fred.

Durant l’acte van fer diversos parlaments, entre ells Endavant Plana Baixa i Arran la Plana que han suscitat diversos “comentaris negatius” a les xarxes envers l’organització. “Tant ACPV com nosaltres considerem que hem de donar veu a la gent que vol retre homenatge a la gent que va morir en aquell fet que commemorem”, respon Font al respecte.

Igualment, intervingué Tono Royo, per part d’ACPV, Fermín Font dels Socarrats, la regidora de Xàtiva Cristina Sunyer i el regidor de Vila-real Pasqual Batalla qui, a més a més, rebé el guardó Miquelet d’Honor de mans de l’associació de Miquelets del Regne de València.

Un agermanament de socarrats

Aquest diari informava el passat dimarts que aquesta marxa seria “especial”, ja que els ajuntaments de Xàtiva i Vila-real havien establit converses per dur endavant una agermanament entre les dues viles socarrades per l’exèrcit Borbó durant la Guerra de Succesió.

Ahir, després de la Marxa Cívica va tindre lloc aquesta reunió, entre els regidors Pasqual Batalla i Cristina Sunyer on, segons ha pogut saber aquest diari es va establir la marxa que ha de seguir l’agermanament.

Per altra banda, hi ha una tercera vila que fou cremada per l’exèrcit de Felip V, com és Quart de Poblet (l’Horta oest). “Vam aprofitar que regidors de Compromís de Quart de Poblet van acudir a la fita per mantindre una xarrada amb ells”, ens respon Font, “per establir algun tipus de relació”, perquè “almenys des de l’associacionisme tenim un clar interès d’establir un agermanament entre les tres poblacions”, una germanor que políticament està forjada entre Vila-real i Xàtiva, i que pròximament, pot completar-se amb Quart de Poblet.

Comparteix

Icona de pantalla completa