L’AVL demana garantir els drets lingüístics dels ciutadans a utilitzar el valencià a l’administració


RedactaVeu / València.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha aprovat una declaració institucional sobre la competència lingüística del personal de les administracions valencianes en la qual assegura que és "imprescindible garantir el correcte servei públic als ciutadans en qualsevol de les dues llengües oficials" del País Valencià, una circumstància que potenciarà "el foment de l'ús del valencià i l'autoestima de la nostra societat".

L'ens normatiu del valencià ha fet pública una declaració sobre la competència lingüística dels funcionaris per a garantir els drets lingüístics dels ciutadans a utilitzar la seua llengua i a ser atesos en valencià.

En aquest document, que ja ha sigut enviat al president de la Generalitat, Ximo Puig, i al de les Corts Valencianes, Enric Morera, es reconeix que "aquestes aspiracions i exigències han sigut assumides pels sindicats Comissiones Obreres, Unió General de Treballadors i Intersindical Valenciana, en el document 'Bases de l'acord sobre la competència lingüística que ha d'acreditar el personal al servei de les Administracions valencianes', del 27 de desembre del 2016".

L'AVL recorda que ha reiterat en diferents declaracions institucionals que, per a evitar la discriminació lingüística dels valencianoparlants, cal garantir el dret dels ciutadans a fer servir el valencià i a ser atesos en valencià en l'administració pública, assegurant a aquests efectes la capacitació lingüística adequada dels funcionaris i treballadors públics (Declaració amb motiu del vintè aniversari de la LUEV, de 20 de novembre del 2003).

En el mateix sentit, el ple de l'organisme ha manifestat que "el dret dels ciutadans a usar el valencià i a ser atesos en valencià en l'Administració pública exigeix assegurar la formació i la competència lingüística adequades dels funcionaris i treballadors públics, i garantir, en tot cas, els coneixements bàsics del valencià quan accedisquen a la funció pública, així com que les diferents administracions programen l'extensió progressiva de l'ús del valencià com a llengua habitual", tal com asseverava en la Declaració sobre la situació social del valencià i iniciatives per a fomentar el seu ús, de 26 de juny del 2009.

L'AVL espera que el document aprovat per tots els membres de la institució "siga assumit en els projectes legislatius del Govern, especialment en el projecte de llei de funció pública, i que les Corts aproven les normes legals corresponents". 

Comentaris

BOTIFARRA XERACO
3.

Encara som l'única comunitat del estat espanyol amb llengua propia que no te requisit lingÜístic. Vergonya...

  • 1
  • 0
Dom Katharevousa
2.

Conec la tradició, l'etimologia i la pragmàtica; pero ignore l'AVL.

  • 0
  • 0
pudentet la safor
1.
Molt interesant, politicament correcte, sindicalment igualitari, tots contents,....en la realitat ABSOLUTAMENT IRRELEVANT.
Aquestes coses pareix que siguen dictades pels castellans com a forma de conformisme i per acallar les veus que demanem que la nostra llengua tinga el reconeiximent que mereix.
El REQUISIT LLINGUISTIC (mira que soc pesat) obligatori per treballar a l'administració valenciana (justícia, sanitat, educació, socials, administració, forçes de seguritat,....) i l'implantació de la nostra llengua a l'educació com la primera prioritaria i fomentant el seu ús a nivell coloquial. Fer que es parle la llengua a TOT el país, incloent les zones castellano-parlants mitjançant plans d'integració.
Tots els valencians, tots els funcionaris i els que venen a viure permanentment al pais, tenen el deure i l'obligació de parlar i escriure en la nostra llengua.

La nostra llengua no es ven, ni es minoritza en pactes, ni s'arregla per a que siga politicament correcta per no ofendre als qui realment volen exterminar-la.
  • 3
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat