Diari La Veu del País Valencià
El Consell ‘dóna vacances’ als agents valencians que vigilen els il·legalitzats paranys
RedactaVeu / València

El Tribunal Superior de Justícia Valencià, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el Tribunal Suprem i ara també el Tribunal Constitucional consideren el parany com un mètode de caça il·legal per ser massiu i no selectiu, motiu pel qual vulnera la Directiva Europea d’Aus i la pròpia legislació de l’Estat.

Es tracta d’una pràctica furtiva que a més a més, des de 2012, ja està tipificada en el Codi Penal com a delicte per matar indiscriminadament centenars de milers d’ocells, entre els que hi ha espècies protegides per la Llei.

Des d’Acció Ecologista-Agró “entenem que qualsevol nou intent de la Generalitat Valenciana per a mantenir la cobertura normativa al parany podria ser delicte de prevaricació i de desviació de poder”.

Però, a pesar de totes aquestes sentències i de la seua tipificació com a delicte penal, la Generalitat Valenciana “continua recolzant públicament aquest mètode de caça massiu i no selectiu i ja ha anunciat que tractarà de legalitzar el parany”.

Actualment no existeix cap modalitat d’aquest mètode de caça que no implique la mort o danys ‘irreversibles’ als ocells atrapats en la pega que els enganxa. I encara que existira “no evitaria la mortaldat d’aus per les ferides al tractar d’alliberar-se, per l’estrés… “

Per tant, aquest nou intent de legalització “seria un disbarat i una nova infracció de la Llei”, lamenten des de l’organització ecologista.

A més a més, actualment la Generalitat Valenciana, “que sap on estan els paranys (tots ells il·legals) gràcies al Parany maps (ferramenta promoguda per Acció Ecologista-Agró), no els persegueix i inclús ‘dóna vacances’ als agents ambientals que ho fan’.

Per tant, resulta ‘completament absurd pensar que amb altres modalitats els paranyers van a respectar els ocells que cauen en les seues trampes’.

La postura de la Generalitat Valenciana, malauradament també compartida pel PSPV-PSOE i el BLOC, ‘resulta vergonyosa i és tan inacceptable que Acció Ecologista-Agró considera que qualsevol nou intent per a legalitzar el parany seria una aberració jurídica. I la pròpia Generalitat també ho sap’.

Per això, si l’administració autonòmica insisteix a continuar donant cobertura normativa als paranyers, “la nostra organització denunciarà als càrrecs de la Generalitat que ho promoguen, per incórrer en un possible delicte de prevaricació i de desviació de poder”.

>

‘EL PARANY LA CRUEL REALIDAD’

Nuria Leis

Comparteix

Icona de pantalla completa