Diari La Veu del País Valencià
36,4 milions per a iniciar en 2017 la rehabilitació i reurbanització del Cabanyal

RedacataVeu / València.

La Generalitat, per mitjà de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, ha impulsat, a través del Pla d’Inversions Productives (PIP) i de l’Àrea de Regeneració i Renovació Urbana (ARRU), un total de 36.439.840 euros per a iniciar en 2017 la rehabilitació i la reurbanització del barri del Cabanyal-Canyamelar, en la ciutat de València, contemplant-ho com “un espai per a viure”, pensant en els seus veïns i “respectant la seua fisonomia”.

Aquesta inversió permetrà que més de 100.000 metres quadrats siguen reurbanitzats i redissenyats en 22 carrers i tres places –14 en el Cabanyal, quatre en el Canyamelar i quatre carrers compartits entre aquestes dues zones—com els de La Reina, Doctor Lluch, Barraca, Escalante, José Benlliure, Sant Pere, Àngels, Lluís Despuig i avinguda del Mediterrani.

Igualment, aquesta dotació suposarà que 600 famílies milloren el seu benestar per mitjà de la rehabilitació dels seus habitatges, així com rehabilitar 130 edificis privats per tot el barri –56 en Canyamelar, 48 en el Cabanyal i 25 en Cap de França–, rehabilitar sis edificis per a habitatge públic, comptar amb cinc nous equipaments per al barri i recuperar “edificis singulars” com La Llotja de Pescadors.

Així ho han indicat aquest dijous la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i el secretari autonòmic d’aquest departament, Josep Vicent Boira, també vicepresident del Pla Cabanyal, en la trobada que han mantingut amb els mitjans de comunicació per a parlar d’aquestes inversions.

La consellera ha detallat que dels 36,4 milions d’euros d’inversió previstos, 22.145.437 corresponen al PIP, que finança la Generalitat íntegrament i que gestiona l’Ajuntament, i 14.294.402 euros a l’ARRU, cofinançat per la conselleria –1,2 milions–, el consistori –2,5 milions– i el Ministeri de Foment –4,3 milions– i completat amb la participació dels veïns que han d’assumir part de la rehabilitació que els afecte –6,1 milions–.

La responsable autonòmica ha explicat que per a “activar” l’ARRU en aquest cas era necessària la implicació de la Generalitat i que aquesta fera la seua aportació per a engegar la resta. “Estava paralitzat, igual que en altres municipis. Activar-ho comporta temps i era necessari que la Generalitat aportara diners”, ha assenyalat.

Salvador i Boira han considerat que 2017 serà “l’any nou del Cabanyal-Canyamelar”, un exercici en el qual “coincidint amb el 120 aniversari de l’annexió d’aquests barris a la ciutat de València” es donarà a aquesta zona de la capital, “per primera vegada, l’atenció que mereix per part de l’administració pública”.

Salvador ha valorat en aquest sentit l’”esforç” i la “màxima coordinació” entre els actuals equips de govern de la Generalitat i l’Ajuntament tant per a “revertir la situació del Cabanyal-Canyamelar”, “les intervencions d’anteriors governs” autonòmics i municipals en aquesta zona i “la forma d’entendre aquest barri”, com per a impulsar enfront de la política de l’”enderrocament” d’aquests mandats “la rehabilitació i regeneració urbana”.

Nova etapa per al barri

“Una nova etapa s’obri en el barri”, ha afirmat la consellera, que ha ressaltat que en 2017 “tots els projectes de la Generalitat” per a aquesta zona de la capital “començaran a materialitzar-se” al costat d’altres dependents de l’Ajuntament. Després d’açò, ha comentat que les primeres obres que es veuran seran les dels 600 habitatges particulars que es reformaran.

En aquest punt, la titular d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha valorat “el treball i l’esforç” del consistori “per a reforçar el servei de llicències” i facilitar la tramitació de les que se sol·licitaven per a actuar en el Cabanyal-Canyamelar.

Amb tot, la responsable autonòmica ha ressaltat que puguen començar a veure’s actuacions de rehabilitació i reurbanització en el Cabanyal després d’aconseguir “el canvi de paradigma” i després de “tota la tramitació administrativa necessària” que ha hagut de dur-se a terme per a materialitzar eixa visió diferent, canviar la destinació dels diners públics i situar-se en “l’avantsala de les obres”.

En aquest punt, Salvador i Boira han recordat que després de la paralització (en 2009) i posterior derogació (en 2015) del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (Pepri) del Cabanyal-Canyamelar –que plantejava la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez fins al mar a través d’aquest barri i “destruir 1.650 habitatges”– ha sigut necessari treballar per a plantejar les actuacions previstes pels nous executius autonòmics i local.

Boira ha apuntat que quan es va produir el canvi de govern en la Generalitat i l’Ajuntament en 2015, en el Cabanyal-Canyamelar “s’anaven a derrocar 676 cases i 85 edificis”, “incrementar el nombre de solars –en l’actualitat hi ha 318– i “escometre l’obertura del Bulevard Sant Pere” amb “desenes de milions” i “destruint 136 cases sense rehabilitar-ne cap”.

Imatge de conjunt

El secretari autonòmic ha explicat que les actuacions plantejades per l’actual Consell s’estructuren entorn de “tres blocs: la reurbanització, amb noves voreres, clavegueram i pavimentació; la rehabilitació d’habitatge i la regeneració urbana, per a comptar amb edificis públics d’ús públic”. Ha precisat que paral·lelament a les inversions citades, l’Ajuntament redactarà el nou pla urbanístic, amb les normes corresponents, per al Cabanyal –en substitució del Pepri–.

Així mateix, ha dit que aquestes iniciatives, “treballades amb l’Ajuntament i altres institucions” estan impulsades des d’”una perspectiva de conjunt” i des del punt de vista de “la cultura i el patrimoni –ha citat projectes com la creació del Museu del Mar, la rehabilitació de la Llotja de Pescadors i de l’antic escorxador com a arxiu històric–, de la connexió amb el Grau –ha esmentat la rehabilitació del mercat i la recuperació dels embulls 4 i 5 (Salvador ha dit que s’espera licitar en el primer trimestre de 2017 el seu desmuntatge)–, i de la creació de llocs de treball –per les actuacions previstes–.

Comparteix

Icona de pantalla completa