Diari La Veu del País Valencià
STEPV proposa la regulació específica de la jornada continuada per a la seua aplicació el proper curs
RedactaVeu / País Valencià

STEPV ha proposat una normativa específica sobre jornada continuada en la reunió “informal” que ha tingut lloc aquest matí. L’objectiu és tractar la guia sobre l’aplicació d’aquesta en el marc del contracte programa, en què han participat els sindicats representatius de l’ensenyament públic i privat i les diferents confederacions d’AMPAs.

El Sindicat considera que cal deslligar la seua regulació del contracte programa per garantir que s’aplica en tots els centres que ho acorden. Així estava previst per la pròpia Administració quan va presentar un projecte de Decret sobre jornada i calendari escolar el passat mes de novembre de 2012. Un projecte de decret que ni s’ha publicat ni s’ha desplegat a través de cap ordre que també estava prevista negociar el gener.

La vinculació del model de jornada amb el contracte programa “no té cap sentit” ni des del punt de vista pedagògic ni organitzatiu del centre. A més, aquests contractes programa s’estan aprofitant per “la desregulació de les plantilles, l’arbitrarietat en la provisió de llocs de treball i el tractament desigual entre centres de les mateixes característiques”, expliquen fonts del sindicat.

La regulació específica de la jornada que ha proposat STEPV garantiria que aquells centres docents que la reclamen la puguen posar en marxa independentment de si han demanat un contracte programa. A més, el sindicat considera que una simple guia “no té cap valor legal i crea inseguretat jurídica”. Per això, ha demanat la negociació d’una ordre o una resolució que permetera la seua aplicació el curs 2013/14. Aquest, “segons el nostre parer, era el sentit majoritari de les organitzacions presents en la reunió”, argumenten.

Tanmateix, la Conselleria d’Educació ha decidit, “unilateralment, desvincular-lo del contracte programa per vincular-lo a un futur Decret d’Autonomia de Centres, que alhora dependrà de l’aprovació de la LOMQE i, per tant, no s’aplicarà el curs que ve”. El Sindicat valora com una “nova manipulació” de la Conselleria aquesta decisió que, sense cap dubte, “estava premeditada, fins i tot, abans de celebrar-se la reunió per impedir l’aplicació de la jornada el curs vinent. Si l’Administració haguera volgut que la jornada continuada s’aplicara el curs 2013/14, sols havia de recuperar l’ordre que ja tenia preparada i haver-la desvinculat, des del primer moment, del contracte programa, així com haver convocat la reunió o les meses sectorials corresponents amb anterioritat”, lamenten des del sindicat.

Recursos públics

STEPV ha apostat per la posada en marxa de la jornada continuada en aquells centres que el Consell Escolar i la Comunitat Educativa així ho aproven. Per això, també ha criticat la guia presentada, ja que dificulta la seua aprovació. A més, ha reclamat recursos públics per a la seua implantació i la garantia real que tant el menjador, els serveis complementaris i les activitats extraescolars s’aplicarien a tot l’alumnat que ho demanara voluntàriament sense cost per a les famílies. Conseqüentment ha exigit una memòria econòmica de l’aplicació.

D’altra banda, també ha proposat l’obertura de negociacions, sobre les mesures per millorar la qualitat de l’ensenyament, que passen per acabar amb les retallades de professorat i de recursos per les prestacions i beques per l’alumnat. La Conselleria no ha constestat a aquesta petició.

La Confederació Gonzalo Anaya sol·licita que s’ajorne el debat

El debat de la jornada continuada arriba “tard i al marge dels òrgans de consulta col·legiats” (Taula de Pares i Consell Escolar de la CV). Aquesta és la valoració que realitzen des de la Confederació d’AMPAs Gonzalo Anaya, integrada per FAPA Castelló Penyagolosa, FAPA-València i FAPA Enric Valor Alacant, que han emplaçat a l’Administració Educativa a no impulsar el canvi de jornada escolar a aquestes altures del curs i just quan les famílies ja han reservat la plaça escolar dels seus fills en els centres o iniciat el procés d’escolarització dels escolars de 3 anys.

“Les famílies hem de saber les modalitats horàries dels centres per a poder escollir la que més s’adapta als nostres criteris o necessitats”, destaca la presidenta de la Confederació Gonzalo Anaya, Maria Dolores Tirado, que considera que Educació no pot impulsar el canvi de jornada a aquestes altures del procés d’admissió en els centres educatius.

A més, han sol·licitat que, de reobrir-se el debat, es realitze a inicis de curs per a poder realitzar les aportacions en els òrgans de consulta col·legiats i al mateix temps, poder informar les famílies sobre les modalitats de jornada escolar.

Des de la Confederació Gonzalo Anaya manifesten que la jornada continuada no ha sigut mai una reivindicació de l’organització d’AMPAs, ja que sempre han defensat la jornada escolar partida com a modalitat general. No obstant açò, l’organització no estaria en desacord a possibilitar el canvi de jornada escolar, de manera excepcional, en aquells centres que, per consens de la comunitat educativa i per àmplia majoria de les famílies (prèvia enquesta), optaren per l’horari matinal, sempre que es garantira el menjador i un programa d’activitats extraescolars gratuïtes per als centres.

Comparteix

Icona de pantalla completa