Diari La Veu del País Valencià
El litoral valencià, novament destrossat, espera alguna resposta de Rajoy
SFJ / València

Moltes poblacions costaneres del País Valencià s’han vist afectades pel temporal de fred, neu, pluja i la forta marejada que ha destrossat els passejos marítims, inundant els carrers i omplint les platges de brutícia. Aquests desperfectes ocasionats pel temporal d’aquesta setmana passada han ocorregut quan ni tan sols ha passat un mes des que poblacions costaneres com Cullera (la Ribera Baixa), es trobara la platja de l’escullera completament coberta de brutícia, canyes i plàstics. Aleshores, Jordi Mayor, alcalde de Cullera, ja va sol·licitar que intervinguera l’Estat en la neteja, alhora que aprofità per demanar responsabilitats a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per l’estat de conservació del riu que diposità tota la brutícia en les platges de Cullera.

En aquesta ocasió les destrosses s’han estès al llarg del territori, afectant poblacions com Almenara, València, Cullera, Gandia o Altea, que han alertat els seus veïns que no s’acosten a les zones costaneres per evitar situacions de perill innecessaris.

Cullera “no pot fer front”

Anit, l’ajuntament de Cullera publicava un vídeo on es veia com la força de la mar produïa inundacions pels carrers de la urbanització de l’Illa, al Marenyet. S’havia produït el tall de la carreta que donava accés a la urbanització. Des de l’ajuntament, informaven aquest matí que la mar havia provocat el trencament de murs i havia entrat dins d’algunes propietats de primera línia de platja.

Platja de Cullera. Foto: Aj. de Cullera.

Aquest dilluns, el consistori s’ha posat a avaluar els “molts danys” produïts, anuncien de bestreta, i demanen “ara més que mai la necessària implicació del govern de Madrid, si no serà impossible que l’Ajuntament puga fer front a totes les destrosses que tenim al nostre litoral”.

Gandia “sol·licita ajuda”

Gandia (la Safor) també ha vist danyat el seu passeig marítim i els carrers pròxims. Des de l’ajuntament han informat que quan les circumstàncies meteorològiques ho permeten començaran a netejar la plaça Nord i faran un informe de valoració de danys. No obstant això, la població de la Safor ja ha demanat ajudes a “institucions superiors, per reconstruir les infraestructures afectades”.

Platja de Gandia.

Almenara: 3 quilòmetres sense protecció.

El president Puig va visitar aquest cap de setmana Almenara (la Plana Baixa), per veure in situ el passeig marítim, on va recordar que les competències de Costes és del govern espanyol i afegia que Rajoy “posa excuses per no actuar en les esculleres” de la població.

Platja d’Almenara.

La zona de la Platja Casablanca ha quedat “totalment destrossada”, segons informa l’ajuntament, i ha patit diverses “devastacions” a conseqüència dels diversos temporals (en desembre i ara en gener). Des del passeig marítim, l’alcaldessa Estibáliz Pérez, apuntava que “no queda zona de platja” perquè “en els nostres tres quilòmetres de costa no hi ha cap escullera, no hi ha protecció i sofrim els efectes d’una manera més devastadora”.

L’alcaldessa demanava “la inversió ja, per via urgent i si cal per extrapressupostària”.

Altea suspèn les classes

L’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, assenyalava aquest cap de setmana que la platja de l’Espigó ha patit “importants desperfectes que es traslladaran als serveis de Costes”.

Diversos carrers paral·lels al passeig marítim i a la costa es van veure afectats per talls totals o parcials a causa de solsides que impedien els accessos a urbanitzacions. Fins i tot anunciaven que suspenien les classes d’aquest dilluns.

València apunta al PP de Rajoy

Les platges urbanes han acumulat nombrosos desperfectes, així com les torres de salvament que van ser abatudes per les ratxes de vent. El passeig marítim és pràcticament “intransitable”, segons explica l’equip de govern local.

La regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, apuntava també la situació en les platges del sud: en la platja de la Garrofera, en el passeig de la zona de la urbanització la Casbah, on s’ha obert un nou clot que està ple d’aigua. Les ones, de vora tres metres, continuen colpejant el mur, i les dunes que havien sigut regenerades davant del Sidi Saler s’han destruït, mentre que l’escaló format prop del mar és de vora un metre d’altura.

Platja de la Malva-rosa.

I tot apunta, segons la regidora, a una “deixadesa de funcions del Govern central”, com igualment ha denunciat el regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo. “Fa un mes que vam exigir que assumira la seua responsabilitat i que prenguera les mesures d’urgència necessàries per a evitar qualsevol risc per als veïns i veïnes que viuen prop del mar”. “Però lamentablement un mes i un temporal després, el Govern del PP no ha fet res en aquesta zona”, apuntava Castillo.

Encara no s’han quantificat les despeses pels danys que ha provocat en el litoral valencià aquest darrer temporal, que acumula danys després del que es va patir en desembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa