Puig exigeix a Rajoy que declare zona catastròfica el territori ‘greument afectat’

23 gener 2017 01:00h

EP / València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dilluns que "en les pròximes hores" exigiran al Govern espanyol la declaració de zona greument afectada per una emergència de protecció civil, la nova figura que substitueix la de zona catastròfica, de les comarques valencianes afectades pel temporal dels últims dies.

Així ho ha avançat Ximo Puig en declaracions als mitjans de comunicació després de presentar el Fons de Cooperació Municipal. El cap del Consell ha indicat que plantejaran aquesta petició de forma "immediata" perquè el pròxim Consell de Ministres la puga abordar.

El 'president' ha subratllat que aquest instrument legal permetria "rescabalar-se a molts ciutadans de les greus pèrdues que han tingut". Sobretot, ha explicat, pel tall de fluid elèctric en la zona de Requena-Utiel i en part de l'Alt Millars, que ha produït "moltíssims costos econòmics".

El cap del Consell ha explicat que en el litoral s'han produït "destrosses en passejos marítims", així com "una deterioració molt gran de regressió de platges". Quant a l'interior, ha destacat que la caiguda de 20 torres d'alta tensió i "moltes més de tensió mitjana" ha provocat que "milers de persones hagen estat sense subministrament elèctric diversos dies".

Encara així, ha assenyalat que en la comarca de Requena-Utiel "hi ha una gran part del subministrament elèctric que està sobre la base de generadors", ja que "la recuperació definitiva de la normalitat tardarà uns quants dies o setmanes". Al seu parer, "aquestes emergències han de tenir en aquest àmbit del subministrament elèctric una resposta més eficaç".

A preguntes dels periodistes, també s'ha referit al fet que centenars de conductors quedaren atrapats dijous passat a la nit en l'A-3. "El que va passar en l'A-3 és únicament i exclusiva responsabilitat del Govern d'Espanya", ha dit Puig, qui ha afegit que no vol fer d'aquest tema "un element de confrontació", però ha ressaltat que "cadascú ha d'assumir les seues responsabilitats".

En el cas del País Valencià, ha recordat que el director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha demanat la seua compareixença en les Corts per a explicar el que ha fet la Generalitat en aquest cas, i considera que "el Govern ha de fer el mateix i assumir la responsabilitat de les coses que s'han fet bé i les que s'han fet malament".

Puig ha indicat que ha sigut un temporal "molt greu", però ha valorat que no hi ha hagut que lamentar "desgràcies temporals". Així mateix, ha destacat "la potència de la resposta de tot el conjunt de les administracions, especialment dels treballadors d'emergències i dels ajuntaments".

"Raonablement satisfets"

Per la seua banda, el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, considera que han de "prendre nota dels possibles errors", però entén que després “d’una situació molt complexa que ha requerit l'esforç de totes les administracions" poden estar "raonablement satisfets".

Segons Rodríguez, "ara serà el moment d'avaluar els danys i exigir a les administracions que, en la mesura de les possibilitats de cadascuna, tractem de posar solució a aquests danys". Després, ha continuat, "hi haurà un segon moment en el qual s'estudie realment quines situacions vénen directament d'un problema estructural i requeriran un canvi".

Quant al subministrament elèctric a Requena-Utiel, ha assenyalat que més de 300 persones d'Iberdrola van estar treballant per a solucionar el problema, però entén que "fa falta tenir un manteniment i una inversió sostinguda en el temps que faça que, davant situació d'urgència, hi haja una capacitat ràpida de reacció", ja que ha manifestat que en aquest cas "no ha sigut tant ràpida com hauria sigut desitjable".

"Retornar la normalitat"

Per la seua banda, el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha assenyalat que és "prematur" fer balanç dels danys perquè encara estan treballant "per a retornar la normalitat". Sobre aquest tema, ha indicat que en les comarques interiors, "segueix havent-hi municipis amb manca de subministrament elèctric" i camins que tenen "un metre de neu".

En el cas del litoral, ha assenyalat que pràcticament tota la costa castellonenca, des d'Almenara fins a Vinaròs, presenta "greus afeccions" pel temporal. Moliner ha destacat que caldrà trobar solucions "estructurals i definitives" per a evitar que tornen a produir-se situacions similars.


 
next