Diari La Veu del País Valencià
La web d’Interior té versions en català i valencià ‘per les diferències lingüístiques’
L. Part / València

La resposta del Govern espanyol a la pregunta formulada per Compromís al Senat sobre aquest tema és, segons la formació nacionalista, “d’antologia”: “En aquest sentit, les diferències entre ambdues versions són les pròpies de cada llengua”, apunta en la seua contestació sense poder especificar quines són aquestes suposades diferències existents en la web.

Per a Mulet, el secessionisme lingüístic del Govern del PP “arriba al màxim del ridícul” en contemplar dues versions idèntiques en moltes de les webs dels ministeris (Interior, Medi Ambient, Justícia i Agricultura): “Malgrat discriminar el valencià respecte del català, en obrir les webs són idèntiques”.

La formació nacionalista considera que mesures com aquestes “no fan bé absolutament a ningú” i apunta que si l’únic problema és la denominació en cada estatut d’autonomia de la llengua pròpia, “perfectament la pestanya de la versió de valencià o català podria tenir la doble denominació i no suposades versions que no són tals”.

En concret, la resposta de l’executiu espanyol exposa: “En relació amb les qüestions plantejades, s’informa que la pàgina web del Ministeri de l’Interior ofereix als usuaris la possibilitat de navegar en les llengües espanyoles reconegudes com a oficials en les respectives Comunitats Autònomes d’acord amb els seus Estatuts. Així, la informació de caràcter estàtic del portal es presenta en castellà, català, gallec, basc i valencià. A més, s’ofereix la possibilitat de consultar la informació en anglès”.

I continua: “En el cas de les Illes Balears, l’article 4.1 del seu Estatut d’Autonomia estableix que ‘La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, tindrà, juntament amb la castellana, el caràcter d’idioma oficial’, per la qual cosa, estant el català entre els idiomes en els quals s’ofereix la pàgina web del Departament, es dóna servei als ciutadans d’aquesta Comunitat Autònoma”.

Finalment, quant al País Valencià, la resposta per escrit donada pel Govern espanyol apunta que “en els articles 6.1 i 6.2 del seu Estatut d’Autonomia s’estableix que ‘La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià’ i que ‘L’idioma valencià és l’oficial a la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l’idioma oficial de l’Estat”. Per aquesta raó, el portal web del Ministeri de l’Interior ofereix també la possibilitat de navegació en valencià.

Cal indicar que es dóna la circumstància que, per exemple, en altres ministeris, com ara el d’Educació, sí que s’aglutina la versió català/valencià –si bé només apareixen en la nostra llengua el titulars de les notícies (com també passa en la web d’Interior)−, la qual cosa evidencia una clara descoordinació entre els diferents ministeris del Govern de Rajoy en matèria lingüística. El Ministeri de Foment, per la suea banda, només contempla la versió en castellà.

Comparteix

Icona de pantalla completa