Diari La Veu del País Valencià
La Comissió Europea revisa la línia de molt alta tensió d’entre Morella i la Plana
ReedactaVeu / Brussel·les

La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol valora molt positivament la revisió del projecte de línia de molt alta tensió que l’empresa Red Eléctrica Española té previst construir entre Morella i la Plana.

Així ho ha expressat aquest dilluns en la Comissió de Peticions de l’Eurocambra el representant de la Comissió Europea, Daniel Fernández, que ha respost a la petició expressada per la Plataforma contra la Línia de Molt Alta Tensió (MAT), alguns representants de la qual han acudit a Brussel·les per participar en el debat sobre la petició que van presentar.

En la seua intervenció, la representant de la Plataforma ha incidit en les diferents directives europees que el projecte incompleix: vulnera la protecció d’espais naturals protegits en la Xarxa Natura 2000; el seu estudi d’impacte ambiental no contempla la línia ja existent ni inclou l’estudi de soroll; no s’han contemplat els mecanismes d’informació ni de participació pública en el projecte i, fins i tot, la línia transcorre a una distància de zones habitades menor al mínim aconsellat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb el risc que comporta per a la salut dels habitants de la zona.

Marina Albiol ha pres la paraula per agrair a la Plataforma la seua lluita “pel territori, el medi ambient i les persones” i ha subratllat que, “una vegada més, estem davant un projecte que prima els interessos empresarials per damunt de l’interès general”. També ha remarcat que és qüestionable el fet que el projecte haja estat declarat d’utilitat pública, “ja que no assorteix d’energia les zones que travessa, sinó que únicament servirà per al transport de l’energia”, i ha incidit en el fet que, tal com s’ha desenvolupat el projecte, vulnera directives europees de protecció de llocs d’interès comunitari, de zones d’especial protecció de les aus i també la Carta d’Aarhus pel que fa a informació i participació pública, com també els articles 35 i 37 de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE, que garanteixen el dret a la salut i la conservació del medi ambient.

Després que el representant de la CE indicara que la Comissió ja ha elaborat informes per assegurar que s’acompleixen les mesures per evitar incidències negatives al medi o als habitants, ha afirmat que s’han rebut noves al·legacions i “s’està revistant el projecte per elaborar una nova comunicació” que pròximament serà remesa a la Comissió de Peticions.

Finalment, la presidenta de la Comissió, Cecilia Wikström, ha conclòs el debat anunciant que la petició es mantenia oberta a l’espera que es pronuncie la Comissió Europea, tot anunciant que s’enviarien cartes al Govern de l’Estat espanyol i al Govern valencià per reclamar més informació sobre la línia.

Albiol valora “molt positivament” el debat i les conclusions, ja que, ha dit, “la línia pot estar vulnerant legislació europea i des d’Esquerra Unida hem deixat clar que l’interès empresarial s’ha posat per damunt de l’interès general. Les conclusions de la Comissió són clares, es reclama informació, revisió del projecte i preocupació per diferents aspectes poc clars del traçat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa