Diari La Veu del País Valencià
Objectiu, salvar les platges del sud de València de ser devorades per la mar
Leo Part / València

“Des de fa 30 anys, les platges del sud de València estan vivint una reculada espectacular. Literalment s’estan quedant sense arena, amb les conseqüències econòmiques i mediambientals que açò comporta”.

Així comença el text d‘una petició iniciada per Iván Martínez en la plataforma Change.org i dirigida al Ministeri que presideix Isabel García Tejerina i a la Demarcació de Costes, la qual ha aconseguit, fins al moment, més de 1.500 signatures en menys de 24 hores.

Què es demana? Bàsicament tres coses: com a primera mesura urgent, reconstruir el mur de contenció entre la platja de la Garrofera i la urbanització Casbah “per assegurar la integritat de les persones que viuen allí”; en segon lloc, grans aportacions d’arena que recuperen la línia del mar al nivell de fa 30 anys, “un nivell que assegure la supervivència de les platges i el cordó dunar que tant ha costat recuperar”. Tercer, un pla a mitjà termini per construir espigons i/o esculls artificials que mitiguen l’erosió del mar.

L’objectiu: que valencians i turistes puguen gaudir de les “nostres” platges. Unes platges situades al sud del port i que es veuen privades de l’arribada d’arena” –segons paraules del catedràtic de Ports i Costes de la UPV José Serra–, ja que el port “suposa una barrera total al transport sòlid litoral” pel fet que en aquesta part del Mediterrani el corrent predominant és de nord a sud “i en veure’s interromput, es veuen privades −les platges− de l’arribada d’arena”. De fet, el les últimes tres dècades s’estima que el retrocés ha sigut de més de 50 metres.

Es tracta d’un problema amb “greus” conseqüències mediambientals, ja que són platges que formen part del Parc Natural Devesa-L’Albufera.

El temporal viscut aquest mes de gener de 2017 “ha posat en perill la integritat física dels veïns de la urbanització Casbah, els quals han vist com el mur que separava les seues cases de l’arena s’ha enfonsat per complet”, segons es posa de manifest en la petició, en la qual es mostra el diferent aspecte de la platja amb dos imatges gràfiques amb trenta anys de diferència:

En la sol·licitud –que pots firmar en aquest enllaç− es denuncia que si bé el Port de València “també assumeix part de la seua culpa, tampoc es fa càrrec d’atallar el problema”. A més, també recull les paraules del regidor Sergi Campillo, qui reclama al Govern un pla de regeneració: “Necessitem una solució que done estabilitat a les platges i evite que amb els temporals el mar arribe pràcticament a les cases”. En idèntic sentit s’ha pronunciat el director de l’Oficina Devesa-L’Albufera de l’Ajuntament de València: “Si no es corregeix, el mar acabarà devorant les platges del tot”, adverteix Antoni Vizcaino.

Ribó demana un projecte “seriós” entre l’Ajuntament, Costes i el Port

En aquesta línia, el ple de l’Ajuntament de València debatrà aquest mateix dijous una moció perquè es declare “zona catastròfica”. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha instat el Port i la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, dependent del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a elaborar al costat de l’Ajuntament un projecte “seriós” per protegir la urbanització de la Casbah del Saler.

Ribó ha subratllat, en declaracions a Europa Press, que considera “imprescindible” protegir la Casbah amb un projecte “sòlid” que s’ha de fer “entre tots”. També Defensa la necessitat de fer un projecte per “restaurar” la zona “entre totes les instàncies”. En aquest sentit, ha avançat que el Port està disposat a posar recursos per protegir aquesta zona “perquè d’alguna manera hi ha una certa responsabilitat a nivell de declaració d’impacte ambiental pel fet que la costa tira cap a dins com a conseqüència de la barrera que fa el port”, però “és imprescindible que Costes aporte la seua i fem un projecte entre totes les administracions”.

En definitiva, les platges del sud del cap i casal –d’enorme importància ambiental− necessiten de forma urgent que s’òbriga un diàleg entre les diferents administracions i es posen els recursos econòmics que calguen per posar remei a una situació que, de no corregir-se, acabarà provocant la seua desaparició.

Comparteix

Icona de pantalla completa