Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven la Llei de la Funció Social de l’Habitatge
RedactaVeu / València

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres, amb els vots a favor del PSPV, Compromís, Podem i C’s, el projecte de la Llei per la Funció Social de l’Habitatge del País Valencià per 61 vots i amb l’únic vot en contra del PP.

Així mateix, el parlament valencià ha rebutjat la totalitat de les esmenes presentades pel PP i C’s i n’ha aprovada una de Podem per la qual es crea una comissió de seguiment específica per lluitar contra la pobresa energètica amb la representació de moviments socials, representants dels departaments autonòmics i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Podem: ‘Un rellotge que fa temps s’havia d’haver posat en marxa’

Durant la defensa del text, el diputat de Podem César Jiménez ha destacat que amb l’aprovació d’aquesta llei “s’engega un rellotge que fa temps s’havia que d’haver posat en marxa per donar solució a famílies que han de veure com les fan fora de casa”. Després d’agrair a la PAH les seues aportacions i l’impuls que ha donat a l’aprovació de la norma, ha valorat que el text compte “amb molts mecanismes i engranatges” per funcionar coordinadament. “Seguirem col·laborant perquè quan s’engegue la llei es puga millorar la seua aplicació”, ha dit.

Compromís: ‘Un pas avant per garantir un dret que Rajoy va vulnerar’

En termes similars s’ha pronunciat la diputada de Compromís Belén Bachero, qui ha qualificat la jornada com “històrica” perquè les Corts donen “un pas avant” per garantir el dret de l’habitatge que el govern de Mariano Rajoy amb “la seua majoria absoluta i el seu corró va vulnerar”. En aquest sentit, ha criticat que el 25 juny de 2012 l’executiu demanara “un rescat per a la banca” perquè “va arrabassar drets als espanyols per donar privilegis als bancs”. “Quina poca vergonya. Aquell dia Rajoy va governar contra les persones i ara ens volen vendre que se’n recorden d’elles amb el decret que va aprovar el divendres el Consell de Ministres sobre les clàusules sòl. Però que no ens enganyen, ho han fet per obligació d’Europa i el Suprem”, ha remarcat. Per açò, ha defensat la necessitat d’aquesta llei per al reconeixement que fa a “un dels drets fonamentals” com és l’habitatge.

Des de C’s, María José García ha remarcat que la seua formació considera aquesta norma “fonamental”, però ha lamentat que “naix ferida de mort perquè no està en harmonia amb la Constitució espanyola”. “No podem legislar on no hi ha competències”, ha recordat.

Per la seua banda, el diputat del PSOE Rafael Briet ha demanat el vot favorable a tots els diputats d’aquest parlament perquè amb la norma es “reafirma el dret d’un habitatge digne”. “Amb aquesta llei traslladem la veu del carrer a una norma jurídica i donem resposta a la situació de moltes famílies a les quals mai se’ls havia escoltat”, ha manifestat el diputat socialista, qui ha reivindicat que aquesta llei “evidencia que el Consell no és indiferent ni es queda al marge dels problemes de la gent, sinó que és partícip d’ells”.

Per a la diputada del PP, Elisa Díaz, “açò és la llei Frankeinstein”, ja que “la llei discrimina perquè “no reconeix el dret a l’habitatge de totes les persones perquè solament es garantirà l’immoble a qui complisca els requisits que marca la norma”.

Sobre aquest tema, el diputat socialista ha respost a la diputada del PP que l’únic monstre són “les peces judicials en les quals està immersa la seua formació política”.

Salvador: ‘La primera llei debatuda i votada en les Corts’

Abans de començar la sessió plenària, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del territori, María José Salvador, ha destacat que la norma aprovada és “la primera llei debatuda i votada en les Corts” i ha valorat que amb la norma es plasma la convicció del Consell per garantir el dret de l’habitatge. “Fem un pas avant en considerar l’habitatge com un dret subjectiu. És un pas importantíssim perquè l’Habitatge és un dret nuclear i prioritari”, ha remarcat.

Ha recordat que la llei suposa mobilitzar tot l’estoc de l’habitatge buit que hi ha al País Valencià perquè les persones que han demandat un habitatge social, les que han perdut la seua casa per no poder pagar la seua hipoteca per una situació econòmica sobrevinguda i les desnonades, puguen disposar d’algun immoble. Així mateix, ha recordat que es crearà un registre d’habitatge perquè les entitats financeres posen els immobles buits al servei del lloguer social.

“També als propietaris particulars volem donar-los cobertura amb una fiança i ajudes a la reforma i rehabilitació”, ha dit. En cas contrari, ha apuntat que la llei contempla multes i sancions cap als bancs que no se sumen a aquest registre.

Comparteix

Icona de pantalla completa