El Consell dóna llum verda al plurilingüisme real

El Decret s’aplicarà des del pròxim curs. El calendari d'aplicació culminarà amb la seua implantació al Batxillerat en 2023


RedactaVeu / València.

El Consell ha donat llum verda al Decret de Plurilingüisme que tantes ampolles havia alçat entre els regidors del PP arreu del País Valencià. Aquest matí s’ha aprovat el text que té per objecte regular l'ensenyament i l'ús vehicular de les llengües curriculars, i la presència en l'itinerari educatiu de llengües no curriculars existents en els centres, en l'ensenyament no universitari, amb l'establiment d'un Programa d'Educació Plurilingüe Dinàmic, que s'aplicarà en les etapes d'Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Cicles Formatius i Formació de Persones Adultes de forma progressiva. És a dir, que el proper curs, el 2017-2018, començarà a aplicar-se en el segon cicle d'Infantil i les aules experimentals de dos anys.

Darrere ha quedat un degoteig de mocions a ajuntaments, inclús amenaces de la líder del PP, Isabel Bonig, afirmant que les presentarien a tots els ajuntaments, assenyalant suposades “imposicions lingüístiques”, tanmateix, segons el comunicat de la Generalitat, aquest decret “segueix les línies establides en el Marc europeu comú de referència per a les llengües (MERC), que reforça la idea del multilingüisme com a riquesa comuna dels europeus i proposava sis nivells de competència lingüística com a estàndards homologables per a totes les llengües del continent”, una adaptació que també s’ha aplicat a la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià (JQCV), aquesta setmana. A més, el decret recull la necessitat de corregir els desequilibris de competència i ús del valencià en el conjunt de la població escolaritzada i la manca de domini efectiu de l’anglès com a llengua de comunicació internacional.

El sistema escolar valencià es defineix ara com un sistema educatiu plurilingüe que té com a llengües curriculars el valencià, com a llengua pròpia; el castellà, com a llengua oficial de l'Estat; l’anglès, com a llengua de comunicació internacional, i altres llengües estrangeres oferides pels centres d'acord amb els seu Projectes Lingüístics de Centre.

Diversitat lingüística valenciana

Finalment no s’ha contemplat suprimir l’exempció de l’aprenentatge del valencià allà on era sol·licitat. Per donar solució al debat, el decret aposta pel Programa Plurilingüe Dinàmic que s'adapta a la diversitat d'entorns socials i lingüístics valencians. Aquest model s'estructura en tres nivells: Bàsic, Intermedi i Avançat.

Les diferències entre els tres nivells són la distribució d'hores vehiculars en les tres llengües en assignatures no lingüístiques i altres elements de reforç de competència oral. És a dir, quantes hores es fan en anglès, en valencià i en castellà donada la situació sociolingüística de cada entorn educatiu. Aquests nivells responen a la necessitat d'adaptar els programes lingüístics a les característiques del centre mateix com a punt de partida.

Àrea de competència comunicativa oral

Per altra banda, el decret compta amb la incorporació de l'àrea de Competència Comunicativa Oral, que consisteix en sessions de lliure configuració per a practicar qualsevol de les dues llengües oficials o l’anglès, segons el nivell.

L'objectiu d'aquestes sessions és augmentar la comprensió i l'expressió d'idees sobre els temes més propers; dotar d'eines comunicatives per desenvolupar-se amb èxit en la majoria de situacions quotidianes i descriure experiències i desitjos, així com expressar l'opinió mitjançant eines com per exemple: els projectes interetapa, suports audiovisuals o musicals, jocs d'enginy i dramatitzacions.

CEFIRES i nivells de llengua

La formació del professorat per a la capacitació per donar classe en diferents llengües és un dels punts “més importants” del nou decret per tal d'ajudar els centres a fer el trànsit cap al plurilingüisme real. En aquest sentit, a principis de l’estiu de 2016, Educació anuncià els canvis introduïts en la xarxa de Centres de Formació del Professorat (CEFIRES) on s’inclouen centres específics, on s’incloïa la formació plurilingüe per tot el País Valencià. Aquell canvi amb què compta aquest decret, té l'objectiu d'assessorar els equips docents dels centres educatius i generar materials didàctics que permeten realitzar tractaments integrats de llengües a les aules.

El decret està basat en l'aprenentatge integrat de llengües (AICLE), i posen un exemple: “Allò que s’aprèn a la classe de valencià serveix per a la d’anglès, els continguts de castellà serveixen per a aprendre valencià, etc. Les llengües no són compartiments estancs, i no es poden tractar com a tal”.

Els centres educatius proposaran quin nivell volen prendre com a punt de partida, una decisió que ha d’estar avalada per 2/3 del Consell Escolar. Encara que l'administració tindrà l’última paraula, ja que serà qui validarà i aprovarà eixa proposta.

A més, la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport certificarà els nivells de competència lingüística en valencià i en anglès als nivells intermedis i avançats del programa. D'aquesta manera bona part de l'alumnat tindrà títols en llengües sense haver d'examinar-se en la JQCV o les Escoles Oficials d'Idiomes.

Totalment implantat en 2023

El calendari d'aplicació començarà el curs 2017-2018 i culminarà en la seua implantació al Batxillerat, en 2023. A més de l'educació obligatòria, aquest decret té en compte també els ensenyaments de Formació Professional i Formació d'Adults, que fins ara no s'incorporaven a la normativa de plurilingüisme.

El nou decret que es presenta està fet des d'una perspectiva no només educativa, sinó també social. Així, també s'estableixen els mecanismes de col·laboració de la futura corporació de ràdio i televisió públiques, per exemple, als quals se'ls demana l'emissió de materials en anglès, a més del valencià vehicular, per reforçar socialment el plurilingüisme.


 

Comentaris

Gonçal Alacant
5.

#4 Sembla que han fet un maquillatge del que va fer el PP, una miqueta més de valencià si cal une horetes més per als centres que vullen, no siga cosa que s'enfade l'eix PP-c'S.

  • 0
  • 0
Empar L\'eliana
4.

Em vaig quedar bocabadada amb aquest decret i encara més de vore que ja no és un esborrany...si aquesta llei l'hagués fet el PP ja estaríem al carrer. Decebuda total, no m'ho esperava d'aquest govern...

  • 1
  • 0
RAÜL ALCOI
3.

Plurilingüisme en zones valencianes , en les castellanes no hi haura valencià , no manipuleu tant

  • 7
  • 1
Gonçal
2.

Està clar que aquest mitjà està vinculat a la Conselleria. Amb aquest titular enganyós, i la seua suavitat en el text, fins i tot, recolzament de la política de la Conselleria, queda clara la adscripció.
Es pot defendre de moltes maneres, el decret, però dir que, "dona llum verda a un plurilingüisme real", no s'ho creuen ni ells. No en anglès i menys en valencià.

  • 13
  • 0
Castellonenc Castelló de la Plana
1.
Estic realment indignat amb aquesta colla de poca-vergonyes beatos, que ara ocupen la Conselleria d'Educació, han acabat fent la mateixa política educativa que els feixistes del PP, perquè en realitat serveixen al mateix amo, la Màfia Vaticana.

Es nota que la redacció d'aquesta notícia està feta per un funcionari de la Conselleria i transcrita literalment a "La Veu", una redacció plena de pedanteria, a la que s'afegeix les perogrullades tècniques, que no diuen res, amb un llenguatge confús i rimbombant, per a amagar i dir-nos en realitat que els col.legis podran optar per L'EXCEMPCIÓ DEL VALENCIÀ, o siga igual que amb el PP.

Els col.legis privats, els que reben als fills dels rics i els de les zones castellano-parlants, on la majoria amb mentalitat feixista-imperial, consideren que "EL VALENCIANO NO SIRVE PARA NADA", s'aculliran rapidament a l'excempció i xis pum !! A fer punyetes la grandieloqüència i les paraules rimbombants de la Conselleria i el decorat de cartró-pedra que han montat per a vendre'ns la moto.

I a sobre els cripto-colonialistes de la Conselleria i del Consell, es permeten pegar cullerada a la programació de la futura TVV, llevant-li hores de Català, per a sugerir que facen continguts en Anglès.

Aquesta política educativa és la mateixa política educativa del PP, la política antivalenciana, la que farà desapareixer el Català al País Valencià.....Però ara servida per uns farsants que s'autoproclamen "valencianistes i d'esquerres"......En realitat es comporten com a inútils i traïdors !!!!

Els xiquets valencians deurien tindre una escola totalment en Català fins els 8 anys com a mínim, per a afiançar-se en la seua llengua, per a que el seu cervell s'acostumara a pensar en Valencià, per que el Català siga la seua llengua principal de referència tota la vida i per a compensar els 3 Segles de persecució que ha pacticat l'Imperi contra els valencians i la nostra llengua.

A les zones castellano-parlants, deurien fer el mateix amb el Castellà fins els del 8 anys, i a partir d'aquesta edat, obligatoriament el 50 % de les clases en Català, de manera que la seua llengua continuaria sent la del seu territori, però dominarien també la llengua general i principal del País Valencià, el Català.

I a tots dos llocs (zona catalano-parlant i zona castellano-parlant), l'Anglès, o l'Alemany, o el Xinés, o el Rus deurien ser assignatures, triades voluntàriament pels alumnes.

Si despulles el drecret de la verbórrea pedant i dels corcumloquis, si li treus els tecnicismes i les perogrullades, el que queda d'aquest decret és la política educativa del PP, cosa que em porta a deduïr que no és exactament la política del PP, ja que dues forces polítiques aparentment diferents, coincideixen (PP-Bloc).....En realitat, estem davant de la política educativa de la beateria dominant, la que va guanyr la guerra del 36-39, la política de qui controla aquests partits des de l'ombra, L'ESGLÈSIA CATÒLICA.

Una altra bofetada a les esperances dels valencians de normalitzar la nostra llengua, portada a terme pels farsants del Pacte del Botànic, d'infausta memòria.

  • 23
  • 7

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat