Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament d’Elx i la Generalitat tracen un pla de ruta perquè torne la Dama

RedactaVeu / València.

La Generalitat, a través de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, representada per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha posat en marxa, conjuntament amb l’Ajuntament d’Elx, una comissió bilateral per tractar que la Dama d’Elx torne a la seua ciutat.

Per altra banda, recentment es recollien en aquest diari les accions en aquest sentit que havia pres Compromís al Senat espanyol per tal que l’Estat deixara anar la peça ibèrica al lloc d’on procedeix. Així doncs, ara ha estat la Generalitat i el consistori il·licità els qui posaran en marxa un procediment administratiu perquè el Mseu Arqueològic i d’Història d’Elx es convertisca en una subseu del Museu Arqueològic Nacional, com a pas previ per poder tramitar la futura ubicació de la Dama d’Elx al museu il·licità.

En la reunió entre Carmen Amoraga i l’alcalde d’Elx, Carlos González, s’ha acordat impulsar una campanya de conscienciació social i d’adhesions d’altres administracions perquè l’escultura torne al municipi. També es treballarà en l’elaboració d’un projecte museogràfic del futur museu d’art ibèric d’Elx.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha manifestat que, des de la Generalitat, es farà tot el que es puga perquè l’escultura puga exhibir-se al municipi d’Elx. “Som conscients que no és un camí nou, ni que serà fàcil, ja que l’Ajuntament està reivindicant la tornada de la Dama d’Elx, pràcticament des del mateix moment en què va tornar a Espanya en 1941 procedent del Museu del Louvre”, ha assenyalat. Durant tot aquest temps la Dama d’Elx només s’ha exhibit al municipi durant 6 mesos en l’any 2006.

En la seua intervenció, ha insistit que hem d’aconseguir que “tot el patrimoni cultural del nostre territori que es troba, per diferents circumstàncies, en altres territoris, puga tornar als seus llocs d’origen i així aconseguir que s’incloga en l”Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià’, i que tinga les màximes oportunitats d’investigació, protecció, conservació i, per descomptat, difusió”.

Per la seua banda, l’alcalde d’Elx, Carlos González, ha indicat que la reunió ha servit per a “traçar l’estratègia que s’ha de seguir perquè la Dama es puga mostrar al Museu d’Elx” i ha afegit que “la ciutat i el museu reuneixen totes les condicions adequades en seguretat i instal·lacions perquè ciutadans i turistes puguen visitar l’escultura al seu lloc d’origen”.

En la constitució de la comissió bilateral han participat, per part de la Generalitat, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; el subdirector de Patrimoni Cultural i Museus, Antonio Bravo; i el cap de servei de Cultura de la Direcció Territorial d’Alacant, Jose Antonio Mira. Per part de l’Ajuntament d’Elx, participen en la comissió l’alcalde d’Elx, Carlos González; el director del Museu Arqueològic d’Elx, Miguel Pérez Blasco, i la cap de secció de l’Arxiu de l’Ajuntament, Carmina Verdú.

Comparteix

Icona de pantalla completa