Diari La Veu del País Valencià
Marzà: ‘Ahir va ser un dels dies més durs des que sóc conseller pel que va passar a Villena’
RedactaVeu / València

“Ahir va ser un dels dies més durs des que sóc conseller pel que va passar a Villena. Totes i tots els qui som docents sabem com de difícil és donar resposta a tot allò que es genera a l’aula”, ha assegurat el conseller Marzà en l’acte inaguratiu de les primeres jornades de persones coordinadores d’igualtat i convivència, amb el títol ‘Construïm entorns segurs i intervinguem davant de l’assetjament escolar i la LGTBfòbia’, després que a Guàrdia Civil haja detingut aquest divendres un menor per, suposadament, agredir amb arma blanca sis companys en l’IES Les Fonts. Dues xiques resultaren ferides per punxades que han requerit sutura i l’agressor ferit en les mans.

“Volem transformar el món, volem generar totes les eines necessàries de formació del professorat per a contribuir-hi. Volem millorar en el dia a dia per a previndre conflictes i per a construir espais d’ igualtat i de convivència. Però, la responsabilitat per a aconseguir-ho no és sols dels docents”, ha indicat el conseller en l’obertura de les sessions.

Marzà ha afegit que “els canvis s’han de produir a nivell global des de tots els agents de la societat”, ja que “les escoles no poden solucionar soles tot açò”. “Als centres educatius –ha manifestat en aquest sentit– es reprodueixen moltes situacions que són conseqüència de situacions socials a les quals cal fer front des de molts punts de vista. L’educatiu n’és un, però no l’únic. Volem no només una escola inclusiva, sinó tindre una societat inclusiva”.

Des del departament Educatiu de la Generalitat, s’ha pretès deixar patent que “és ara quan l’administració educativa està aconseguint que es visualitzen, es detecten i s’intervinga en els casos d’assetjament escolar” i s’ha insistit en el fet que ara es veuen més els casos “perquè es detecten, no com abans que no sabia el que estava passant i no es posava solució a aquesta problemàtica”.

Imatge d’arxiu del conseller Marzà.

El conseller ha recordat la creació de les figures de coordinadors i coordinadores d’Igualtat i Convivència a tots els centres educatius valencians des d’aquest curs. “Volem impregnar tota la comunitat educativa d’aquestes estratègies i que els coordinadors i coordinadores servisquen de catalitzadors d’això amb eixes ganes de canviar moltes coses amb experiències que ja existien en alguns casos però que no eren generalitzades”, ha assegurat en aquesta primera jornada monogràfica sobre un tema “que fins ara no s’havia tractat en termes de formació per part de l’administració educativa”.

Un total de 450 docents han emplenat l’aforament de la jornada i Educació ha retransmès la jornada per Internet, a causa de l’allau de sol·licituds de participació. Entre els continguts que s’han analitzat, cal destacar metodologies innovadores en el procés d’ensenyament-aprenentatge; bones pràctiques en educació; recursos i propostes d’intervenció; recursos i bones pràctiques en la promoció de la convivència, la resolució de conflictes i la coeducació; recursos i propostes per al tractament de la diversitat sexual i d’identitats de gènere, i recursos i propostes d’intervenció davant de l’assetjament escolar i la LGTBfòbia, amb l’aplicació del nou protocol d’identitat de gènere als centres educatius. De la mateixa manera, s’han abordat diferents protocols de prevenció i intervenció davant de casos de violència de gènere i assetjament escolar; propostes sobre la diversitat sexual i d’identitats de gènere; eines i recursos i l’elaboració d’un projecte de centre en clau d’igualtat.

Comparteix

Icona de pantalla completa