Diari La Veu del País Valencià
Compromís defensa la llibertat de conreu dels agricultors valencians
RedactaVeu / València

La diputada de Compromís Cristina Rodríguez ha presentat una proposta per tal que els i les agricultores valencianes “puguen triar el cultiu dels seus camps, sense estar sotmesos al reg comunitari amb fertilitzants que no aprofiten per a tots els productes conreats”, ha explicat.

Compromís ha detectat algunes pràctiques de fertilització per reg localitzat o fertirrigació comunitària que “no tenen en compte la normativa rigorosa de producció ecològica ni les diferents necessitats d’adobs segons els diferents tipus i edats dels cultius”.

Així, segons Rodríguez, “la fertirrigació comunitària esdevé incompatible per al desenvolupament ecològic, tant per als productors actuals com per a les noves incorporacions, en parcel·les incloses en zones on s’ha produït una actuació de modernització de regadius com aquesta. El problema afecta també altres cultius d’agricultura convencional, que necessiten aportacions d’adobs diferents a les parcel·les de cítrics”.

Segons la parlamentària, dins del sector de productors en ecològic hi ha “malestar” i “preocupació” per un assumpte que, apunta, “no té una solució tècnica molt complicada i per la qual cosa l’Administració ha de garantir-la”. En aquest sentit, considera que les comunitats de regants han de garantir la dotació d’aigua amb la freqüència i qualitat “necessàries”, tant per a la conducció agrària convencional com per a l’ecològica “i així poder tindre una agricultura rendible i rica en diversitat”. Per aquesta raó, des de Compromís, proposen elaborar, en col·laboració amb les comunitats de regants, unes directrius tècniques que permeten organitzar els torns de reg, de manera que es disminuisquen els dies de fertirrigació i que s’assegure que els dies amb aigua sense residus químics són suficients per al reg amb aigua neta.

Per a Compromís, és “fonamental” garantir la llibertat de conreu dels agricultors així com millorar la professionalització del sector i acabar amb pràctiques que afavoreixen el monocultiu i aprofundeixen en el cultiu recreatiu de cap de setmana, “fet que impedeix el relleu generacional als nostres camps”, ha conclòs la diputada Cristina Rodríguez.

Comparteix

Icona de pantalla completa