La Federació de bandes demana que s’elimine el grau elemental de música de l’oferta pública

Sixto Ferrero / València

El passat dijous 2 de febrer, va tindre lloc la primera reunió entre la Federació de Bandes (FSMCV) i la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, després que es presentara el renovat Pacte del Botànic el passat 11 de gener. El motiu de la trobada es deu al fet que per primera vegada un govern valencià incloïa mesures, les quals aquest diari analitzà i informà d’on procedien, que atenyen directament, i en alguns casos exclusivament, la música del País Valencià. Davant aquest escenari sense precedents, on un document de governabilitat recull “reivindicacions històriques”, va tindre lloc la reunió entre el president de l’FSMCV, Pedro Rodríguez, i el vicepresident primer, Remigi Morant.

Així, segons informava la federació en un comunicat, la reunió posà sobre la taula els punts 86 i 87 que fan referència al “suport i finançament de les Escoles de Música com a part dels ensenyaments artístics valencians i l'actualització de la seua reglamentació”, així com “l'elaboració d'un mapa d'ensenyaments musicals”, tal com apareixen en el document.

Finançament de les Escoles de Música

Pel que fa a la mesura 86, que parla del finançament de les escoles de música (EM), l’FSMCV demana de bestreta que siga “adequat” i que “s’allunye del model de subvenció”, i per tant, que siga més semblant a un “conveni”. Això implica que el “finançament parcial de les despeses del professorat” puguen pagar-se “mensualment o trimestralment”, i “no quasi 18 mesos després” que es produïsquen, apunta la federació. Per a solucionar-ho, la federació demana una “coresponsabilitat” en el finançament entre la “conselleria” i els “ajuntaments”, de manera que la conselleria cobrisca amb fons públics el “67% de les despeses de funcionament”, allunyant-se així del “25%, aproximadament, que cobreix ara”, segons afirma l’FSMCV, entre l’ens autonòmic i “col·laboracions municipals molt diverses”.

La Conselleria s'ha mostrat disposada a estudiar aquest tema comprometent-se a exposar la seua posició durant aquest exercici per a pactar les contribucions públiques a destinar al col·lectiu.

Mapa d'estudis musicals

Al voltant de la mesura 87, que implica l’elaboració d’un nou mapa d’estudis musicals, afirma la federació que la Conselleria s’ha mostrat favorable a “obrir converses amb tècnics designats per la federació i recollir dades, que ja estan realitzant”, per tal d’elaborar el nou mapa “que permeta reconduir la situació dels estudis de música”.


Remigi Morant, Pedro Rodríguez, Vicent Marzà i el cap de gabinet del conseller.

Així, segons apunta la federació, el conseller Marzà “s’ha mostrat partidari de la plena integració dels estudis de música en la Universitat” pel que fa als estudis superiors, mentre que els que afecten el Grau professional (antic Mitjà), és “on més dificultats es presentaran per l'existència d'elements complexos com són la xarxa pública, els conservatoris municipals i els dependents de societats musicals i altres privats, unida a l'alta demanda de places existent” explica l’FSMCV, encara que tot i la complexitat, “la regulació d'aquesta etapa requerirà un estudi profund que la Conselleria està disposada a afrontar”.

Per últim, la federació ha demanat a la conselleria que “s’elimine el grau elemental dels conservatoris públics”, i per tant, uns estudis gratuïts, ja que en els centres autoritzats (conservatoris privats) també s’ofereixen aquests estudis, perquè es dóna una simultaneïtat d’oferta, que la federació anomena “existència d’estudis anàlegs”. La proposta, afegeix la federació, “ha estat recollida pel conseller” qui “ha mostrat el seu interès per estudiar-la”.

Retorn a l’amateurisme de les EM

Per altra banda, tant la conselleria com la federació s’han mostrat unànimes en el fet que el nou model d’Escoles de Música, “s’ha de sustentar en una pràctica amateur i grupal que permeta la professionalització dels seus usuaris, però que no estiga orientat exclusivament a aquesta, com ha passat actualment en la majoria de centres de les societats musicals”, ha explicat la mateixa federació. En aquest sentit de recuperar la pràctica amateur de la música amb què van nàixer les escoles de música i les societats musicals, algunes amb més de 150 anys, s’ha posat en marxa un curs de 100 hores de durada per als directors de les Escoles de Música que seran formats en el nou model.

Per altra banda, l’FSMCV ha afirmat que des de la conselleria “es convocarà en les pròximes setmanes la Taula de la cultura valenciana” a la qual està convocada l’ens federatiu.

La Veu
 

Comentaris

Victor
11.
#5 Sóc músic, i fededrat en una banda de música... t'assegure que ni a mi ni a moltíssims dels que has contat ens representa la Federació quan diu aquestes barbaritats... a tu t'han preguntat que opines?? o al igual que els polítics la democràcia és redueix a votar cada 4 anys??

I per supost que hihan professors amb oposicions aprovades que no faran bé la seua feina, però voler negar l'evidència de que en les escoles de les bandes el nivell del professorat/alumnes és moooolt més baix en termes generals...
simplement partint de la base que es cobra per hores i la majoria del professorat li tremola el pols d'apretar i suspendre per no pedre hores de feina, ÉS UNA REALITAT
  • 0
  • 0
jo
10.
#9 Esperem que no els facen cap cas. Si una mesura així es portés endavant estaríem davant d'una clara privatització de l'ensenyament digna dels pitjors moments de governs anteriors. Que diríem si es plantegés que l'ensenyament de primària només l'impartiren entitats privades???
  • 13
  • 0
Raymond Dufayel
9.

Atenció que quan compreu unes sabatilles d'anar per casa no us venguen un zapatófono.

  • 0
  • 0
Catastrofe
8.
#6
Yo saps quina es la experiencia que ja he viscut? La de contrarrestar argumentos con esos cuñadismos.
Cualquiera que lea mi intervención vera que no hablo de "doctorados" ni "CATEDRATICOS", ella cada uno con sus exageraciones para querer tener razon.
Cuando hablo que un profesor que se gana una plaza publica frente a otros mediante concurso de méritos y oposición(tocar, hacer exámenes), es mas fiable, que tener una plantilla de profesores a dedo.

El simil que se pretende y no estoy siendo nada exagerado según la FSMCV, esq si fueran academias de Ingles, uno podría ser profesor de Ingles con tener el Bachillerato. Porque a día de hoy, es las escuelas de música, uno puede partir clases teniendo el grado Medio de Trompeta y dar perfectamente clases como L.Musical o Coro, aun solo sepa de trompeta.

Que tu argumento frente casos así, sea tu experiencia personal(solo tuya) de que en tu banda han venido de fuera y que vaya tela...bueno, es un argumento cuanto menos...discreto

Y creo que teniendo un grado Profesional hay mucha gente preparada para dar Elemental, eso esta claro, pero nos enfrentamos a una actualidad donde hay mucho músico preparado y cualificado con el Superior, y estaría bien que mediante un concurso publico, se prioridad el mas alto preparado que al amigo de la banda que toca el trombón con un grado medio y da lENGUAJE MUSICAL
  • 6
  • 0
Catastrofe
7.
Musiquita, querer contrarrestar con mis argumentos con ciertos tópicos y demás creo que no es lo adecuado. Sobretodo por el tema de oposición, la cual hay profesores de todo, pero es preferible un sistema mediante pruebas y méritos, que simplemente de dedo. No es un sistema perfecto, pero sin duda mejor que colocar a mi amigo de la banda a dar lenguaje musical.
Efectivamente, aprobar una oposición no es sinónimo de idoneidad, pero si es sinónimo de que encontraras mejor plantilla de profesores que lo organicen como muchas bandas lo hacen sin tener criterios académicos muy en cuenta.
La pregunta seria la contraria, una persona que nunca a tenido que justificar su idoneidad, ni competir por su puesto de trabajo, ni valorado sus méritos, es mas sinónimo de idoneidad?

No centremos el debate en si un profesor que ha ganado su plaza justamente, hay que dudar de el. Hay de todo, pero lo hay mas en el bando de los que no

2º que porque la FSMCV tenga "x" sociedades o "x" federados no significa que hable en nombre de todos. No he visto ninguna consulta ni similar, cuando cualquier profesional de la música sabe que esa decision llevaba a ser mas precarios los sueldos, el nivel de los alumnos mas bajo etc.

Y si, el nivel de los conservatorios garantiza unas cosas que muchas sociedades no. Yo también he trabajado en varias comunidades autónomas en conservatorios y en escuelas de música de Valencia, y bajo mi experiencia hay una diferencia abismal a nivel organizativo, pedagógico, de profesores y en consecuencia de todo esto, del nivel con el que los alumnos consiguen.

Y puede sentarse Remigi Miralles, pero eso no quita que su decision pueda ser mas política que educativa

Efectivamente, aprobar una oposición no es sinónimo de idoneidad
  • 2
  • 1

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat