Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de Valencia cus una xarxa de més de 20 museus etnològics valencians

RedactaVeu / Paiporta.

La Junta de Govern de la Diputació de Valencia ha donat llum verda a la constitució de la Xarxa de Museus Etnològics Locals, una estructura cultural de cooperació, assessorament i formació que té com a principal objectiu posar fi a l’aïllament dels museus locals creant un espai de comunicació i cooperació compartit. Així ho van anunciar l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, el passat dimecres al Museu de la Rajoleria de Paiporta (l’Horta Oest) durant un acte en què s’hi trobaven representades les localitats que compten amb un museu d’aquestes característiques.

Una iniciativa que naix “per l’interès dels mateixos alcaldes”, destacà Xavier Rius, i del mateix Museu Valencià d’Etnologia que consideren el projecte “molt necessari”. Rius destacava que la xarxa de Museus etnogràfics “afavorirà la col·laboració, formació i coordinació per tal de potenciar” els mateixos centres, una millora que es revertirà cap a la ciutadania, ja que “podran gaudir més i millor de la nostra cultura”.

El Museu Valencià d’Etnologia serà el coordinador de la xarxa, ja que és ara per ara el centre de referència al País Valencià en el camp de la cultura tradicional i popular. El director d’aquest centre, Francesc Tamarit, ressaltava que la Xarxa de Museus Etnològics constitueix “l’aposta de la Diputació de València per crear un espai de comunicació entre tots els museus etnològics de les comarques valencianes. Es tracta de millorar els processos de formació, assessorament i col·laboració en un projecte de cooperació intermunicipal liderat per la corporació provincial a través del Museu Valencià d’Etnologia”.

Formació, assessorament i cooperació

Entre els propòsits que han inspirat la constitució de la Xarxa de Museus Etnològics Locals, destaca la intenció de crear un espai de comunicació entre els responsables d’aquests museus i el Museu Valencià d’Etnologia, així com propiciar l’intercanvi d’experiències i de bones pràctiques, compartir propostes de formació i reciclatge laboral, contribuint a millorar les competències professionals del personal que treballa en aquests centres. També es pretén optimitzar els recursos disponibles mitjançant polítiques d’intercanvi, coproducció d’exposicions o creació de circuits d’exhibició, entre d’altres. Millorar els sistemes de difusió i comunicació, així com establir una línia de cooperació econòmica en 2017 que faça possible contribuir al finançament de les activitats dels museus locals.

Les tasques de cooperació serviran per efectuar l’inventari i catalogació dels fons de les col·leccions dels museus; préstec de materials d’ús comú; projectes de cooperació entre diferents museus (producció d’exposicions conjuntes, exposicions itinerants); establiment, per part de la Diputació, d’un sistema de subvencions que permeta als museus locals renovar el material inventariable i totes aquelles activitats de producció pròpia; edició de catàlegs de les exposicions permanents dels museus associats; així com efectuar propostes d’interacció del patrimoni, material i immaterial, amb altres àmbits com ara la gastronomia o els paratges naturals, creant rutes comarcals que ajuden a la creació de fonts de desenvolupament econòmic local, potenciant un turisme sostenible i de qualitat.

Conveni d’adhesió

Per a poder pertànyer a la Xarxa, la Diputació de València ha promogut un conveni marc general, al qual s’hauran d’adherir posteriorment cadascun dels ajuntaments interessats. Els museus han d’estar reconeguts, o en vies de reconeixement, per part de la Generalitat Valenciana, encara que també podran adherir-se els museus de la demarcació de València que estiguen gestionats per associacions culturals locals amb vinculació directa amb el seu ajuntament. A més, constituiran requisits indispensables que aquests museus disposen d’un horari d’obertura al públic i que realitzen activitats de forma regular, mostrant un grau d’implicació amb el territori on s’ubiquen.

Comparteix

Icona de pantalla completa