‘Garoña és l’excusa perfecta que necessitava Cofrents per donar llum verda a l’ATI’

RedactaVeu / València.

El diputat nacionalista Juan Ponce ha manifestat que la notícia del vist i plau del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) a la reobertura de la central nuclear de Santa María de Garoña (Burgos), “malgrat estar tancada des de 2012 i tindre pendents moltes actuacions demanades pel mateix CSN per augmentar la seguretat, confirma el pla del Govern de Rajoy per allargar la vida de les velles i perilloses centrals nuclears, com ara la de Cofrents”.

 “Garoña –ha assegurat Ponce- és l’excusa perfecta que necessitava Cofrents perquè el Govern de Rajoy li done llum verda al seu Magatzem Temporal Individualitzat (ATI) i així fer efectiva, i sense ser sol·licitada, l’ampliació de la vida útil d’una central obsoleta i perillosa com la valenciana”.

Segons Juan Ponce, Cofrents és una central nuclear de les que més incidents de nivell 0 i nivell 1 ha tingut. En aquest sentit se li han fet al voltant de 80 adequacions per a millorar la seua seguretat, arran del succés de Fukushima, “però –adverteix- continua sent una font inesgotable de problemes, amb residus radioactius actius durant milers d’anys impossibles de neutralitzar, situació que s’agreuja cada dia que continuen funcionant les centrals nuclears i generant nous residus”.

Un magatzem de residus nuclears “innecessari”

En quant a l’ATI de la central nuclear de Cofrents, “innecessari perquè la central té capacitat per a emmagatzemar els residus fins al final de 2021”, segons el diputat Ponce, està proposat “en un lloc sense garanties de seguretat per a la població, en una zona amb risc sísmic i d’inundació, la qual cosa és una demostració del fracàs en la gestió dels residus nuclears, tal com s’ha demostrat amb la desestimació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) a Zarra”. Per aquesta raó, el parlamentari de Compromís apunta: “Caldria que Iberdrola -que és qui gestiona les instal·lacions de Cofrents- tinguera presents que els mateixos arguments tècnics que desaconsellaren construir el MTC a Zarra, són vàlids per a no fer l’ATI de Cofrents”.

Juan Ponce ha anunciat que el proper dimecres 15 de febrer s’aprovarà a les Corts valencianes una petició de compareixença del director de Cofrents “perquè vinga al Parlament valencià a explicar tots els detalls de l’ATI”, una compareixença que “ara es fa més urgent encara, després de conèixer la notícia de la reobertura de Garoña”.

Aposta de Compromís per les energies renovables 

Finalment, des de Compromís han insistit en el fet que el full de ruta a seguir pel Ministeri d’Indústria ha de ser fixar un calendari de tancament definitiu d’aquestes instal·lacions, “no més enllà de l’actual pròrroga de la central fins a 2021” i que incloga totes les centrals nuclears del territori espanyol “perquè l’aposta de futur passa per l’ús de les renovables netes, que ens permeten lluitar contra el canvi climàtic i que són font de creació d’ocupació estable i de qualitat”, conclou Juan Ponce.
  

 

Comentaris

Pudentet La Safor
2.
La decisió d'obrir Garonya es un triompf mes de les gran empreses hidro-electriques que fan i des-fan a la seva bola. Per damunt de la seguretat civil i del raciocini, que pot pensar que una central a mes de quaranta anys de servei, ja no es segura, s'anteposen els beneficis privats.
Si després peta i s'hen va tot molt juny ( a fer la mà en valencià) es posen recurssos econòmics públics per intentar solventar el problema. El mes trist es que el problema pot llavors no tindre pas sol.lució i repetim Xernobil tristement. I en anem tots molt lluny....ja saveu on.
  • 0
  • 0
Summer Job ☼ Zion
1.

Forcible internment for mental trade activities courtesy by the Republic of Geneva™

  • 0
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat