Pablo Iglesias s'imposa a Íñigo Errejón i aconsegueix el 60% de la direcció de Podem

La llista d'Iglesias aconsegueix 37 consellers front als 23 de l'equip d’Errejón i els dos d'Anticapitalistes


XP / EP / Madrid.

Pablo Iglesias s'ha imposat a Vistalegre II. El secretari general ha guanyat Íñigo Errejón en tots els terrenys: el dels documents polítics i el dels equips de la direcció.

Iglesias, que ha rebut 128.700 vots com a candidat a la secretaria general (89%) enfront dels 15.700 del diputat autonòmic andalús Juan Moreno Yagüe (10,9%) i es fa amb el 60% del Consell Ciutadà Estatal.

L'equip d'Iglesias ha aconseguit 37 membres per al Consell Ciutadà Estatal, als quals cal sumar Iglesias com a secretari general i els secretaris autonòmics, mentre que el d’Errejón n’ha aconseguit 23 i els Anticapitalistes de Miguel Urbán i Teresa Rodríguez, 2. És a dir, Iglesias suma el 60,3% dels llocs de la direcció –incloent el del secretari general–; Errejón, un 36,5% i un 3,1%, Anticapitalistes.

La clau del futur de Podem depenia del resultat de la votació dels documents polític i organitzatiu i en els equilibris de poder entre els tres principals grups –els partidaris de Pablo Iglesias, els d'Íñigo Errejón i els anticapitalistes de Miguel Urbán− que s'estableixen a la nova direcció per poder desenvolupar un o altre projecte de partit.
 

El document polític guanyador, el de 'Podemos para todas', el grup que lidera Pablo Iglesias, planteja una línia ideològica més semblant a la que ha portat fins ara el partit i aposta per recuperar més connexió amb el carrer i enfortir el projecte propi allunyant-se d'altres formacions. En canvi, el document de 'Recuperemos la ilusión', el col·lectiu d'Íñigo Errejón, aposta per una línia més pactista, que establisca aliances amb altres forces d'esquerres i enfortisca la feina institucional com a base per poder assolir el poder polític. Els Anticapitalistes de Miguel Urbán, amb la candidatura 'Podemos en movimiento', han obtingut menys suport, però plantegen una línia més semblant a la d'Iglesias i plantegen més lligams amb el teixit social i prioritzar els esforços en el canvi social abans que en la feina institucional.

Pel que fa als documents organitzatius, el del grup d'Iglesias –que també s'ha imposat per un 54%− manté les estructures actuals, amb una secretaria general que acumula la major part del poder que ara té i limitant la capacitat de convocar consultes a la seua figura. A més, no inclou canvis al Consell Ciutadà Estatal i manté els 62 membres actuals. El grup d'Errejón (34%), en canvi, preveu ampliar aquesta direcció amb més persones, provinents de la representació dels territoris, i establir així quotes de tipus federal. També aporta més autonomia a les organitzacions territorials i resta poder a la secretaria general. A més, deixa també en mans dels organismes autonòmics i locals la seua política d'aliances electorals. El projecte dels Anticapitalistes (10%) preveu també aquesta descentralització, però deixa, a més, en mans dels territoris, establir quina forma jurídica adopten i si es vinculen més o menys a l'estructura estatal.

En el document ètic, el secretari general aconsegueix el 53% dels vots; els d'Errejón obtenen un 33%, i els Anticapitalistes un 11%. En el de feminisme i igualtat; Iglesias i anticapitalistes compartien document i han rebut el 61% dels vots, davant el 35% del document d'Errejón.
 


La Veu
 

Comentaris

Dentrtt Alacant
14.

I estic parlant des del principi de candidatures conjuntes. No de pactes post-electorals, els quals evidentment s'han de fer entre forces progressistes.

  • 0
  • 0
Dentrtt Alacant
13.

Es que no cal pactar en ningú perquè el PP no torne a governar. Solament cal veure els resultats del 2015. Lo que cal és baixar la barrera electoral al 3%. Tota la resta serà inútil i contraproduent.

  • 0
  • 0
Esclafamuntanyes
12.
#11 A veure si ens entenem: per a guanyar o conservar la Generalitat i evitar que torne el PP s'ha de guanyar en les tres províncies. Amb una, o amb dues, no n'hi ha prou. I si resulta, segons tu, que no es pot pactar amb Podemos perquè és "centralista i comunista", amb qui s'hauria de pactar? Amb el PSOE? Amb quin PSOE?, el de Sánchez, el de López, el de Díaz? N'hi hauria prou? El PSOE no és centralista? Explica-m'ho, per favor. Confesse que m'has despertat la curiositat.
  • 0
  • 0
Dentrtt Alacant
11.
Esclafamuntanyes guanyar les "províncies" no és lo important. Cap de les tres. Lo fonamental és que un partit criminal, antivalencià i mig feixista com el PP no pot tornar de cap forma a la Generalitat. I a dia de hui i estic convençut que també al 2019 una coalició tots junts seria el primer pas perquè tornaren. Per què? Doncs perquè hi ha nacionalistes que no votaran una coalició amb Podemos igual que hi ha gent de Podemos que no votarà una coalició en un partit nacionalista. Tan difícil és d'entendre?
  • 0
  • 0
remigio III
10.
#5 els "nostres, espais" estan per delimitar. A les pròximes eleccions ja els veurem amb més nitidesa, espere. La corrupció i l'extrema dreta que tenim infiltrada ha pogut pintar un quadre polític al nostre país i, si el, volem canviar, haurem d'afegir els colors necessaris per a aconseguir que els colors del País Valencià lluïsquen amb totes les seues possibilitats.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat