Diari La Veu del País Valencià
Bombardeig de pau i República a Xàtiva

Ulisses Ortiz / Xavier Pérez / Xàtiva.

Xàtiva ha tornat a celebrar, aquest diumenge, l’homenatge a les víctimes del bombardeig de l’Estació que va perpetrar l’aviació feixista amb un acte multitudinari on el sentiment i el record s’han barrejat amb banderes republicanes.

Un acte que ha assumit l’Ajuntament després de la dimissió de l’organitzador Vicent Gimeno arran de la polèmica i la campanya a les xarxes suscitada en contra de la participació de Baltasar Garzón en els actes i davant l’anunci de la retirada del Consell de la Joventut de Xàtiva, que va criticar l’excessiva duració prevista de l’acte i també del nombre d’intervencions.

Així, l’acte s’ha celebrat conduït pel periodista xativí Josep Lluís Fitó. La intervenció principal de l’acte ha estat a càrrec de Toni Morant, professor de la Universitat de València, membre de l’aula d’Història i Memòria Democràtica de la Facultat d’Història.

A més a més, l’acte ha comptat amb les intervencions de Matías Alonso, president de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de València; Filippo Carcassola, president de l’Associació Espai Itàlia de València, que ha emocionat el públic en demanar perdó en nom del poble italià, i Rosa Pérez Garijo, vicepresidenta de la Diputació de València. L’acte ha conclòs amb el discurs de l’alcalde Roger Cerdà.

A banda, el cantautor de Cocentaina, Andreu Valor, ha interpretat algunes peces musicals i el poeta Vicent Camps ha fet lectura de poemes. També han participat la Muixeranga de Xàtiva i la colla de dolçaina i tabalet La Socarrada.

L’alcalde Roger Cerdà ha manifestat a La Veu després de l’acte que “el més important és que les institucions estem al costat de la recuperació de la memòria històrica i de les 150 víctimes i les seues famílies que van morir al bombardeig”.

Cerdà ha recordat que Xàtiva ha patit moltes desfetes “com la crema de la ciutat o el bombardeig de la Guerra Civil i ens han costat recuperar-nos, però sempre ens hem alçat”.

Sobre la possibilitat que l’Ajuntament organitze a partir d’ara aquesta acte, Cerdà ha assenyalat “que s’està estudiant el tema, però allò important és que es faça”.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà.

Comparteix

Icona de pantalla completa