Clam dels empresaris valencians i catalans en defensa del Corredor Mediterrani

Uns 300 empresaris valencians i catalans han fet aquest dilluns a Tarragona una defensa unànime del Corredor Mediterrani

RedactaVeu / ACN / Tarragona

Clam unànime del sector empresarial valencià i català en defensa del Corredor Mediterrani. En una jornada organitzada per l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) i el Cercle d’Economia, el sector empresarial ha reivindicat la necessitat de complementar la històrica xarxa radial ferroviària de l’Estat amb una connexió circular que relligue la costa entre Algesires i la frontera amb França.

“Els principals problemes són la manca de planificació i de voluntat política”, ha afirmat el president de l’AVE, Vicente Boluda, qui ha emplaçat el govern espanyol a fixar una data per a la posada en marxa de la infraestructura. En aquest sentit, el president del Cercle d’Economia, Juan José Bruguera, ha cridat a convèncer la classe política “que el Corredor és bo per a l’interès general de l’Estat perquè millora la competitivitat de l’arc mediterrani”.

La jornada d’aquest dilluns a Tarragona ha comptat amb l’assistència del president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; el president de Mercadona, Juan Roig, i el president del Grup Godó, Javier Godó, entre d’altres. També s’han desplaçat a Tarragona empresaris d’Andalusia i Múrcia. De fet, després de la jornada celebrada a Catalunya, s’han programat dos actes més: un el dia 14 de març a Múrcia i un altre l’11 d’abril a Almeria. 

El Palau Firal i de Congressos de Tarragona ha sigut l’escenari escollit pel sector empresarial per iniciar una intensa campanya de defensa del Corredor Mediterrani, que es considera prioritari i urgent. L’elecció de la ciutat catalana no ha sigut casual, segons el president de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), Vicente Boluda, qui ha recordat que el “coll d’ampolla” entre Vandellòs i Tarragona és actualment l’únic tram de via única de la línia de la costa. 

Durant la trobada, l’empresariat ha exigit la posada en marxa del Corredor Mediterrani entre Algesires i la frontera amb França, uns territoris que concentren pràcticament la meitat de l’activitat econòmica i de la població de l’Estat espanyol. Després dels reiterats retards i incompliments d’execució per part del Govern espanyol, han denunciat que la segona i la tercera ciutat de l’Estat −Barcelona i València, respectivament− encara no disposen d’un enllaç d’Alta Velocitat. El president de l’Associació Valenciana d’Empresaris, Vicente Boluda, ha emfasitzat que aquesta situació es produeix en el segon país amb més quilòmetres d’AVE del món −només per darrere de la Xina−, “el 80% dels quals són inútils”, al seu parer.

“Falta de planificació i de voluntat política”

“S’han trobat a faltar dos plantejaments clau: la falta de planificació i de voluntat política”, ha conclòs Boluda, qui s’ha referit a les promeses incomplertes per part de l’exministre de Foment, Ana Pastor. “Ens va jurar que la solució provisional −el tercer carril− estaria enllestida el primer trimestre del 2015 i ja som al 2017 i ni ells mateixos saben quan l’acabaran”, ha lamentat. 

L’Associació Valenciana d’Empresaris ha cridat a completar el model de transport radial a l’Estat amb una xarxa circular que abrace la Mediterrània. “Potser el model de fa 200 anys era el que tocava, però ara tindríem menys problemes si hi hagués una infraestructura circular i s’hagueren combinat”, ha defensat. Davant d’uns 300 empresaris del País Valencià i Catalunya, Boluda ha criticat que alguns, a Madrid, “només es miren el melic”. 

El sector econòmic ha reclamat al Govern espanyol que pose data a l’Alta Velocitat entre Barcelona i Alacant i que concrete quan iniciarà els treballs de la doble plataforma ferroviària, que veuen com la solució definitiva front al tercer carril, que insisteixen que ha de ser de caire provisional. Una altra de les demandes que s’han fet a Tarragona és que l’ample internacional entre Almeria i la frontera francesa siga operatiu l’any 2025.

Boluda ha evitat polemitzar pel fet que l'Estat faça servir fons destinats al Corredor Mediterrani per costejar obres de l’AVE a Madrid. “Com en tot, sempre es destina molt a determinades obres, que no dic que no siguin necessàries, però nosaltres reivindiquem que aquesta −la del Corredor− és absolutament necessària per València i Catalunya”, ha asseverat. 

Per la seua banda, el president del Cercle d’Economia, Juan José Brugera, ha cridat a convèncer els polítics que el Corredor Mediterrani és d’interès general i convé a tot el país. “Han d’arribar a la conclusió que millorar la competitivitat de l’arc mediterrani és bo per a Espanya”, ha argumentat, alhora que ha lamentat la lentitud d’execució del projecte i la manca de concreció sobre el termini de finalització de l’obra. 

En la mateixa línia, el secretari general adjunt de Ferrmed, Francisco García Calvo, ha constatat que hi ha una posició unitària de tot l’empresariat per disposar d’Alta Velocitat per a passatgers i mercaderies. “Cada any que passem havent de canviar d’eixos o de tren a la frontera, perdem competitivitat”, ha advertit. García Calvo ha recordat el paper testimonial del transport de mercaderies per ferrocarril, que ara és de menys del 5%. 

L’acte també ha comptat amb una taula rodona titulada ‘El Corredor Mediterrani: prioritari i urgent’, en la qual han participat Agnès Noguera, consellera delegada de Libertas 7 i vicepresidenta d’AVE, i Antón Costas, catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona. En la seua intervenció, el catedràtic ha alertat que ha de ser l’activitat econòmica la que exigeix les infraestructures, i no a l’inrevés. 

La jornada d’aquest dilluns a Tarragona ha comptat amb una nodrida representació empresarial, entre la qual hi havia el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; el president de Mercadona, Juan Roig, i el president del Grup Godó, Javier Godó, així com el publicista i presentador Risto Mejide. També han pres part de la trobada representants institucionals i polítics i empresaris d’Andalusia i Múrcia. De fet, després de la jornada celebrada a Catalunya, s’han programat dos actes més: un el dia 14 de març a Múrcia i un altre l’11 d’abril a Almeria. 

Navegació interactiva pel traçat ferroviari del Corredor

Un dels principals objectius de l’acte ha estat la presentació del canal de comunicació www.elcorredormediterraneo.com, que té com a objectiu informar i impulsar la infraestructura i posar de manifest la seua necessitat i importància.
 

El projecte permet navegar de forma interactiva pel traçat ferroviari gràcies a una gravació realitzada amb helicòpter entre Algesires i la frontera amb França. També s’ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures adreçada a la societat civil amb el lema ‘Vull Corredor’. 
  

Comentaris

Rafel València
15.
#6 No t'estranye que el fet que els "nostres" nobles-clergues-burgesos siguen tan poc valencians i tinguen sempre el cul obert de bat a bat cap a Castella ("està content, el senyor?") siga conseqüència, també, del decret de Nova Planta, que si no m'enganye va ser especialment dur amb el Regne de València.
  • 4
  • 0
Joan València
14.

deixar en mans del burgesos la direcció d'un país com va passar a la corona d'aragó al segle XV porta a això: a vendre el país al millor postor. Els burgesos-comercials no representen el país políticament, l'ajuden a consolidar-lo, menys al en la nostra tradició fenícia, tot té un preu, en aquest cas, el futur d'un país, aquell que els burgesos el van balafiar amb els trastàmara, àustria i borbons. Molt diferent però, és la burgesia anglesa.

  • 4
  • 1
VOFO GILET
13.

Doncs jo veig molt bé que els empresaris catalans i valencians s'ajuten per un interés comú.
Cal recordar que en l'epoca del PP valencià mai hauria consentit acostarse a un català ni per a demanar l'hora i esta reunió de segur haguera sigut amb empresaris madrilenys encara que fora per a demanar el corredor mediterrani. Ha ha ha

  • 4
  • 1
Esquellot
12.

Que aquets gàngsters del capital al servei del Ibex 35 y del "atado y bien atado", reivindiquen el corredor mediterrani a aquestes alçades de la pel-licula, a mi em sembla surrealista i vomitiu al mateix temps.

  • 5
  • 0
Joan València
11.

Aquesta burgesia la catalana i valenciana és la responsable de la situació en què hem arribat: una colònia

  • 5
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat