Diari La Veu del País Valencià
La Veu del País Valencià hui a l’acte de ‘La Ruta del Despilfarro’ amb un debat sobre la crisi del periodisme
RedactaVeu / València

La crisi de la societat valenciana és, com tothom podrà convindre, la resultant de moltes circumstàncies que s’han acumulat durant la Transició democràtica i especialment en els darrers quasi 20 anys de majories absolutes conservadores a la ciutat de València i al País Valencià.

Des de ʹLa Ruta del Despilfarro’ primer i les ʹRutes Ciutadanes de Valènciaʹ després, “hem promogut el coneixement ciutadà dels fenòmens de la corrupció política, el balafiament de les finances públiques, les retallades i desmantellament dels serveis públics, l’abandonament cultural i patrimonial valencià i, properament, la desprotecció del medi ambient i la privatització dels Parcs Naturals”.

Tot i això, l’ocultació durant massa temps d’aquestes greus realitats que ara ens esclaten de colp i han provocat un col·lapse social generalitzat, “només és possible quan les garanties per exercir les llibertats d’expressió i el pluralisme informatiu han anat desapareixent amb el reforçament del control mediàtic des dels centres de poder econòmic i polític”.

València, moltes vegades “capital de la corrupció i la impunitat més absoluta dels seus responsables, pateix majoritàriament un periodisme que, per a molts ciutadans, no està exercint la seua funció de control social i per tant, col·labora d’una forma o altra amb el ʹsilenci i complicitatʹ que demanen les autoritats públiques per continuar abusant del poble valencià”, segons els organitzadors.

En el debat De la crisi social a la crisi del periodisme a València “hem volgut oferir algunes de les veus crítiques amb la situació del periodisme a la capital, partint de l’article d’Antoni Rubio a Economía Digital titulat El país de los periodistas adoctrinados com a reflexió inicial, i amb el rerefons de la realitat viscuda com a crua realitat per a l’anàlisi”.

“Esperem que l’Era ʹpostʹ que s’albira amb la creixent mobilització i l’enfonsament electoral conservador, un nou periodisme crític i autocrític al servei de la ciutadania s’impose al de les cloaques del servilisme mediàtic present”.

Aquest acte està organitzat pel col·lectiu Xarxa Urbana i La Ruta del Despilfarro, amb la col·laboració de l’Octubre CCC.

Participen:

Antoni Rubio, membre de l’executiva de la Unió Periodistes Valencians

Moisès Vizcaino, coordinador del periòdic digital La Veu del País Valencià

Toni Martínez, fundador del periòdic La Marea de la Cooperativa Más Público

Miguel Angel Ferris, promotor del Col·lectiu ʹXarxa Urbanaʹ i de ʹLa Ruta del Despilfarroʹ

-Modera: Teresa Galindo L., periodista de ʹRutes Ciutadanes de Valènciaʹ

Comparteix

Icona de pantalla completa