La dreta de la Vila Joiosa, en evidència: "Ací tenim un topònim original i un altre imposat"

El regidor local de Compromís explica en què consistia la moció per a normalitzar com a denominació única el nom de la població en valenciàvideo
18 febrer 2017 01:00h
El passat dia 26 tenia lloc a la Vila Joiosa (la Marina Baixa) el ple en què es debatia la moció presentada per Compromís per normalitzar com a denominació única el nom del topònim en valencià. Aquella moció va propiciar insults i amenaces a les xarxes socials que el mateix regidor de Compromís, Josep Castiñeira, va retraure a l’exalcalde de la Vila del Partit Popular, ja que aquest, tal com s’ha fet ressò La Veu, va calfar l’ambient a través de les xarxes socials.

Finalment, la moció no va eixir endavant, tot i tindre el suport de part de l’equip de govern local, format pel PSPV, EUPV i Gent per la Vila, ja que aquest últims van votar desfavorablement, unint-se al bloc conservador encapçalat pel PP i Ciutadans.

Josep Castiñeira va defensar la moció afirmant que “ací tenim un topònim original i un altre imposat”, alhora que deixà clar que “en cap cas la moció parla de prohibir que la gent li diga a la Vila com li done la gana”. La Vila Joiosa “és l’únic poble de la comarca que encara té doble denominació”, és a dir, en valencià i en castellà, però, aquesta segona, segons defèn el regidor, “és una mala traducció”. “És com si a Oliva li digueren Aceituna o a Cullera li digueren Cuchara”.
En un moment del debat, el PP fa veure que això es deu a la immigració castellanoparlant i s’erigeixen defensors d’aquests i dels seus drets lingüístics de parlar castellà i, per tant, de poder dir “Vilajoyosa” o “Villajoyosa”. Davant això, Josep Castiñeira els respon que ell mateix és immigrant: “Com bé il·lustra el meu cognom sóc fill d’un immigrant gallec”, afirma. “Sóc nascut al Puerto de Santa Maria i fa vint anys que visc ací”, afegeix. “Jo mateix sóc immigrant i no necessite que em defensen” els diu.

També podeu veure el debat sencer ací.
next