La taronja sud-africana ‘entra a l’Estat espanyol a un preu cada vegada més barat’

Segons un estudi de la Unió de Llauradors sobre els preus dels cítrics sud-africans, augmenta el volum en els països europeus per on entren a través dels seus ports , en especial Països Baixos, Regne Unit i Portugal

RedactaVeu / València

Sud-àfrica és el segon exportador mundial de cítrics en fresc per darrere de l’Estat espanyol i la seua taronja “entra en el nostre territori a un preu cada vegada més barat” i això “malgrat la distància existent entre un i un altre país”, segons les dades elaborades pels serveis tècnics de la Unió de Llauradors.

La Unió considera aquestes dades “molt perilloses” per al futur dels productors valencians de cítrics ja que “en cas de continuar aquesta línia pot situar-se el preu unitari d'entrada dels cítrics sud-africans a nivells similars als que arriben els nostres en els mercats europeus” i per tant “les cotitzacions de la primera part de la campanya -que és quan major competència tenim amb ells- podrien marcar una tendència per a la resta de la temporada”. Un altre fet a destacar per la Unió és que aquest preu tan baix “obeïsca també a una reducció de la qualitat de la fruita enviada, de 2a o 3a categoria”, cosa que podria suposar també “un clar perjudici per als productors valencians de cítrics”.

Així, i segons l’esmentat estudi, el valor unitari (€/kg) mitjà a què va entrar la taronja sud-africana a l’Estat espanyol durant el període comprès entre 2012 a 2016, és d'1,40 euros/kg, la qual cosa representa un descens del 30% sobre el període anterior. En 2016 és quan més va baixar el preu fins a situar-se en 1,09 euros/kg, en una tendència clarament decreixent campanya rere campanya.

Els motius principals, segons la Unió, “poden ser un menor cost de producció en tenir explotacions cada vegada més grans i modernitzades i la disminució progressiva dels aranzels per part de les autoritats comunitàries, que no oblidem, desapareixeran definitivament d’ací a nou anys després del recent acord entre la UE i els països de l'Àfrica Meridional” i aprovat pel Parlament Europeu al setembre de 2016.

Creixement de les importacions sud-africanes en Països Baixos, Regne Unit i Portugal

Segons es desprèn d'aquest estudi sobre les importacions de cítrics de Sud-àfrica a la Unió Europea, “resulta cridaner que el major creixement de les importacions del país africà als mercats europeus es produïsca en aquells països per on entren ara els cítrics a través dels ports”.

Així, els enviaments als Països Baixos han crescut un 27% després de passar de 263.181 Tn en 2012 a 334.001 Tn en 2016, al Regne Unit han augmentat un 9% i a Portugal un 57%; al contrari, han descendit “fortament” a l’Estat espanyol des que en 2014 van descartar-ne l’entrada pels ports per a evitar inspeccions més rigoroses, “encara que no significa que en un món tan globalitzat no tinguem presència de taronges sud-africanes en els lineals de les tendes i supermercats com s'ha pogut comprovar”, segons destaca la Unió.

Holanda, Regne Unit i Portugal van copar el passat any l'entrada de cítrics sud-africans a la UE amb el 81% del total -el 50% a través del port de Rotterdam-.

Els sistema d’inspecció de les importacions a la UE, en dubte

A la competència en els mercats cal afegir-li per tant l'amenaça fitosanitària, com és el cas del fong de la Gignardia Citricarpa que provoca la temible taca negra dels cítrics i que ha tingut nombroses intercepcions en la seua entrada des de Sud-àfrica a la Unió Europea, encara que “curiosament” i segons la Unió, han descendit “notablement” des que no es realitzen per ports espanyols.

Aquest fet, segons l’organització agrària valenciana, “posa en dubte” el sistema d'inspecció en alguns països de la Unió Europea “i fins i tot la política en matèria de control fitosanitari de la Comissió Europea”.
 

 
Publicitat
Publicitat