Diari La Veu del País Valencià
10 excursions per a descobrir el patrimoni històric i arqueològic d’Alcoi

RedactaVeu / ARAMULTIMÈDIA / Alcoi.

Enguany, l’Ajuntament d’Alcoi, en la cinquena edició de les rutes urbanes, fa un salt i inclou un 50% de programació nova. Així, la programació d’enguany durà per nom “10 excursions voltant Alcoi i el seu patrimoni històric i arqueològic” i començarà aquest diumenge 26 de febrer amb “Urbanisme i habitatge obrer a Alcoi”, a càrrec de l’arquitecte i professor de la UA Jorge Domènech Roma.

D’entre les novetats que trobem en aquestes rutes organitzades per l’Ajuntament d’Alcoi conjuntament amb el CAEHA i el museu arqueològic destaca la penúltima excursió que es farà en octubre, titulada “Alcoi plató de cinema (1923 – 2014)”, on de la mà de Quico Carbonell es descobriran racons d’aquesta ciutat que han estat protagonistes en diferents pel·lícules, com fou el cas de la gravació de Manolete o Balada triste de trompeta.

D’entre la resta de rutes cal destacar la dels “Espais urbans de la Guerra Civil”, ja que aquesta ciutat, entre d’altres, compta amb més de 25 refugis, els més coneguts dels quals són el de Cervantes i l’Hospital Sueco-Norueg, que es va inaugurar el 25 d’abril de 1937 i comptava amb uns 700 llits.

Ara bé, l’arqueologia tindrà un pes important en aquesta programació, ja que hi ha excursions com “El poblat ibèric del Puig d’Alcoi”, “El jaciment ibèric de la Serreta i el Salt” i “Visita a les excavacions arqueològiques”.

Cartell. Imatge: Ajuntament d’Alcoi.

Per a la regidora de Turisme i Patrimoni del consistori alcoià “la finalitat d’aquestes excursions és mostrar als alcoians i a la gent que visita la ciutat el nombrós patrimoni que envolta el nostre entorn i que cada any, amb l’ajuda del Centre Alcoià d’Estudis Històrics (CAEHA) i del Museu Arqueològic, té més afluència de gent”.

Per la seua part, el president del CAEHA, Pedro Juan Ibarra, ha detallat algunes de les rutes que es portaran a terme durant aquests diumenges: “La majoria d’excursions urbanes solen ser fàcils de recorregut. Enguany hi ha prou novetats interessants. Un 50% de la programació són activitats noves com per exemple ‘Alcoi, plató del cinema (1923-2014)’ o la de ‘Les fonts urbanes d’Alcoi’, en què es fa un recorregut per a valorar les fonts. Les visites seran al Salt, al poblat Ibèric del Puig o al cementeri municipal, que sol tindre una expectació grandíssima”.

Comparteix

Icona de pantalla completa